Raketuppskjutningar där SSC skjuter med egna raketer sker med två eller tre års mellanrum och en blandning av olika kunder. Gunnar Florin, projektledare för MASER 14 missionen vid SSC samt affärsutvecklare, vill ogärna prata om specifika summor men säger att en uppskattning är runt hundra miljoner kronor för den kommande uppskjutningen medräknat forskarnas arbetstid.
– Det är cirka hundra personer som har jobbat med detta. Kostnaden finansieras av kunderna, säger Florin.
Maser 14 är en sondraket med två raketsteg som skjuts upp. Den saknar ett eget styrsystem och riktas in vid uppskjutningen med hänsyn till vindriktning. Raketen når 250 till 270 kilometers höjd och befinner sig under färden i tyngdlöshet under sex minuter.
Fyra stora vetenskapliga experiment utföras i tyngdlöshet. Ett är ren grundforskning av ett japanskt forskarteam inom kosmologi, där man studerar på hur nya planeter och stjärnor skapas av stoff från döda stjärnor.
– Det är även ett sydkoreanskt kommersiellt experiment där man tittar på hur en bränsletank för satelliter fungerar i tyngdlöshet för att se att det inte bildas bubblor, säger Florin.
SSC har designat och byggt experimentet åt forskarna och arbetet har pågått under två år. Raketen står redan på plats i ställningen och uppskjutningen föregås av en minutils generalrepetition en och en halv dag innan där man gör allt som ska göras under uppskjutningen.
Teamet bakom projektet kom till Esrange redan den tionde juni.
– Det ska verifieras att alla system fungerar och att alla vet vad som ska göras då vi är cirka 50 personer som är involverade. Det gäller allt från att göra sista kontroller av att alla raketens system fungerar, se att nedräkningsklockan fungerar som den ska under den fem timmar långa nedräkningen och öva på att folk är i säkerhet då skottet ska gå, säger Florin.
Till uppskjutningen används TNT som bränsle vilket är fast krutbränsle. Laddningen motsvarar 800 kilo krut och raketmotorerna brinner under 46 sekunder.
– Det är en kraftig laddning men ofarligt att jobba med då det krävs mycket för att den ska tändas och materialet är pålitligt. Raketens högsta hastighet är två kilometer per sekund och den återvänder till nedslagsområdet efter femton minuter, säger Gunnar Florin.