Raketfart för Esrange som satsar högt

Det är en dragkamp i Europa för att bli först med att skjuta upp satelliter i en omloppsbana. Esrange ligger i täten och platschefen Lennart Poromaa vill vinna.

Esrange har fått 90 miljoner kronor från regeringen för att kunna skicka upp små satelliter i omloppsbana. Arkivbild.

Esrange har fått 90 miljoner kronor från regeringen för att kunna skicka upp små satelliter i omloppsbana. Arkivbild.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-10-18 17:00

Vi har tidigare berättat att Esrange under onsdagen invigde testbäddar för raketmotorer, som byggts av en tidigare satsning på 80 miljoner kronor från regeringen och eget kapital, under onsdagen.

Under invigningen kom beskedet att regeringen beviljat ytterligare 90 miljoner i stöd för möjligheten att kunna skjuta upp små satelliter i omloppsbana. 

Nu har en testbädd byggts fyra kilometer från rymdbasen. Där ska testas raketer som ska kunna lyfta och återvända igen och bärraketer  

– Det är ny teknik eftersom det är betydligt mindre raketmotorer till de mindre satelliterna. På platsen för testbäddarna har infrastrukturen till satellituppskjutningarna förberetts. 

–Vi skall även hjälpa Europa att utveckla förmågan med återanvändbara första steg i större bärraketer på liknande sätt som man gör i USA med SpaceX, säger Poromaa.

Även i Norge och Storbritannien planerar man för den typen av verksamhet. Nu handlar det om att bli först i Europa.

Då krävs en kombination mellan flyt samt bra partnerskap med underleverantörer. Och att det inte går lika bra för konkurrenterna enligt Poromaa.

– Det är lite tävling, och det är klart att vi vill vara först eftersom vi har lett det här så länge. Vi har stora fördelar med testbäddarna eftersom vi lär oss kundernas raketmotorer. I Norge ska det även byggas en stor infrastruktur på en konstgjord ö, säger Poromaa. 

Även om Sverige inte vinner är behovet så pass stort att den typen av verksamhet behövs på flera platser i världen menar Poromaa.

– Som det är nu är det fem till tio års väntetid på att få skjuta upp satelliter. Vi pratar om mest tio skott per år, men mer rimligt är sex till åtta så vi kommer aldrig att klara av den efterfrågan som finns.

Kunderna är allt ifrån institutioner, myndigheter och privata kommunikationsbolag. Man ser på bland annat jordresurser, bilddata, skog, miljöparametrar och jämför data. 

Att skjuta upp en satellit kostar utifrån ett kilopris, som just nu bromsas med anledning av den stora efterfrågan trots den snabba utvecklingen som sker. 

– Man pratar om marknadspriser mellan 40.000-50.000 dollar per kilo ut i banan. Vi siktar på att satelliterna ska vara mellan 50-150 kilo och kan vara upp till en meter i diameter, säger Poromaa.  

För att skicka upp satelliter krävs även att de har så pass mycket bränsle att de kan skjutas ut ur omloppsbanan när livslängden är slut. Därefter brinner de upp i atmosfären. 

Uppdaterad 19 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!