Gymnasieeleverna Sandra Erkki och Ida Svanström har som skolarbete bjudit in en av dem som överlevde attacken på Utøya. De vill lyfta fram händelsen och låta någon som upplevde hemskheterna berätta om sina erfarenheter.
Vid två föreläsningar, en för gymnasieeleverna på Hjalmar Lundbohmsskolan och en för allmänheten, berättade Rakel Birkeli från nordnorska Lakselv om händelsen som förändrat hennes liv.
Inför en fullsatt aula skildrades en gripande berättelse som saknar motstycke. Den då 16-åriga Rakel Birkeli gav eleverna en inblick i hur det var på ön, från att först ha trott att dådet var skådespeleri till att sedan fly för sitt liv och gömma sig undan gärningsmannen. Men även hur det har påverkat henne flera år efteråt.
– Det har blivit en stor del av mig, vare sig jag vill eller inte, säger Rakel Birkeli.
Styrkan hon visar är enorm. Hon har varit fast besluten om att inte låta mardrömmen på Utøya sänka henne, även om det har tagit flera år att bearbeta allt. Nu studerar hon till psykolog och hon hoppas ha nytta av erfarenheterna eftersom hon vill arbeta med människor som varit med om traumatiserande händelser.
– Redan när jag satt gömd på en klippavsats sänkte jag att det här ska jag klara, det ska inte få ödelägga mitt liv.
Hon hoppas att berättelsen ska ge åhörarna en bättre bild av vad som hände på ön. Att det blir en konkret historia från någon som faktiskt var där.
– Jag hoppas att folk kan se att det går att resa sig ur en svår situation. Det gäller att ha kvar hoppet, säger hon och fortsätter:
– Men samtidigt vill jag visa at man får känna sorg, vara ledsen och visa känslor.