Räddningspersonal vägrar att ge upp

Räddningstjänstens personal har fått nog.
Igen.
Nu vänder de sig till länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket för att få stopp på den planerade omorganisationen.
- Vi hoppas det finns ett förnuft någonstans, säger Bertil Kenttä, Kommunal.

KIRUNA2007-01-12 06:00
I nästa vecka ska miljö- och byggnämnden på nytt ta upp frågan om den planerade omorganisationen på Räddningstjänsten. Räddningstjänstens personal griper nu efter ett sista halmstrå för att stoppa genomförandet av en ny organisation.
Skyddsombudet Bertil Kenttä har tillskrivit både länsstyrelsen i Norrbottens län och Arbetsmiljö­verket för att påtala personalens oro inför förändringarna.
Man menar bland annat att den operativa delen av räddningstjänsten blir lidande om det förebyggande arbetet prioriteras.
- Det är frustrerande att ingen inom den kommunala förvaltningen lyssnar, säger Bertil Kenttä.
- Vi hoppas att det finns ett förnuft någonstans som kan ta tag i det här.

Sex man blir fem
Den förändring som förvaltning och politiker vill genomföra innebär att dagens sex man i tjänst dygnet runt, blir fem man under vardagskvällar, nätter och helger. Detta frigör fyra tjänster som förläggs till dagtid.
De fyra dagtidsanställda ska framför allt ägna sig åt förebyggande arbete, till exempel utbildning av kommunens personal.
En man mindre vid en brand försvårar insatsstyrkans arbete, då kan räddningsstyrkan inte samtidigt göra både invändig livräddning och utvändig evakuering med höjdfordon.
- Om sjätte man är en deltidsbrandman får vi en fördröjning på minst sex minuter. Det är definitivt ett säkerhetsmässigt nedköp, säger Lars Broström, Räddningstjänstens branschråd.

Besparingar orsaken
Upprinnelsen till omorganisation stavas besparingar. 1,2 miljoner kronor ska sparas på Räddningstjänsten enligt direktiv från kommunfullmäktige.
- Sett till hela kommunens budget är det ingen stor summa pengar, säger Lars Broström.
- Vårt förslag är att sparbetinget rivs upp och att två tjänster tillsätts som kan arbeta med förebyggandet av olyckor. Tjänsterna kan finansieras med intäkterna från utbildning som ges till externa företag.
Förvaltningschef Håkan Hansi medger att den föreslagna organisationen i vissa lägen ger ett sämre skydd för Kirunaborna.
- I en del skeenden, där numerären är avgörande, får vi ett sämre skydd.
Då medger du att det operativa arbetet får stå tillbaka för det förebyggande?
- TIll viss del blir det förändrat. Men det är så mycket andra saker som måste vägas in. Lagen om skydd mot olyckor säger att man ska lägga ytterligare resurser på det förebyggande arbetet. Vi måste få fler människor som arbetar dagtid och skyddet i Kiruna är fortfarande bra.
Varför tror du att Räddningstjänstens personal strider så mycket i den här frågan?
- Det är bra och kompetent personal som verkligen vill värna om Räddningstjänsten.
Samtidigt visar ett utfört konsultuppdrag att personalen är överbelastad, orolig och inte trivs med arbetsmiljön. Vad gör ni åt det?
- Jag vet att arbetsmiljön inte är bra. Tillsammans med facket genomför vi en utbildningsinsats som ska ge oss verktyg att föra en bättre dialog på arbetsplatsen.
Men Bertil Kenttä och Lars Broström känner båda att förutsättningarna för en kreativ dialog mellan ledning och personal är dåliga.
- Vi sitter på sakkunskaperna men betraktas som idioter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om