Räddningschefen: "Jättelurigt med isar"

Räddningstjänsten i Kiruna uppmanar alla som rör sig i naturen till försiktighet på isarna. "Det går i princip inte att vara säker innan man borrar och testar", säger Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna.

Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna, uppmanar alla som ska ut på isarna till försiktighet.

Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna, uppmanar alla som ska ut på isarna till försiktighet.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2020-12-19 13:23

Det är dagen efter den tragiska drunkningsolyckan och vad Thomas Winnberg har fått information om förlöpte räddningsaktionen utan missöden.

Räddningschefen uppmanar nu alla som väljer att färdas över isarna till försiktighet.

– Vi uppmanar alla att vara försiktiga. Det är alltid svårt att veta exakt hur det ser ut överallt, och vi uppmanar alltid folk att vara jätteförsiktig när man rör sig över isar på olika sätt. Helst att kontrollera isen, säger Thomas Winnberg.

Ett sätt är att ta med sig en isborr och på det sättet kontrollera isens tjocklek.
– Det är jättelurigt med isar. Det handlar om hur flöden är i vatten, om de är starka eller inte. Eller hur vädret har varit, eller om det har legat snö. Snö isolerar snabbt, vilket kan göra det svårt för isen att bli tjock. 

Samtidigt går det inte att göra några generella bedömningar av isläget i dessa trakter, konstatera Winnberg.

– Generellt ska man vara jätteförsiktig. Nu vet jag inte vilken anknytning den här personen hade till platsen. Men det händer även de som är vana. 

Räddningstjänsten personal är tränade för uppdragen och har utrusning som hjälper dem i arbetet. Men isar är förrädiska, konstaterar Thomas Winnberg.

– Kör vi igenom isen med skotern, så sjunker även vår skoter ner till botten. Det här gör att det kan ta lång tid att komma till platsen. Nu förstår jag att de har gått fort att komma fram till platsen. Men det kan vara ganska stökigt att ta sig fram, om man inte är säker på var man ska åka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!