Oppositionen, med socialdemokraterna i spetsen, har tidigare varit kritisk mot att Gunnar Selberg stoppar remissvar när det gäller bygglov och kallat det för ministerstyre.
Och anklagelserna har inte stannat där. Det var i Dagens samhälle som Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anklagade Selberg för att bryta mot lagen när kommunalrådet lägger sig i ärenden i miljö- och byggnämnden.
Det handlar om självständighetsprincipen i regeringsformen där varje myndighet ska stå fri från påverkan från andra myndigheter.
– Varje nämnd är en egen förvaltningsmyndighet och då är det nämnden som ska bereda och besluta om alla ärenden som berör dess beslutsområden. Då ska det inte komma in ett kommunalråd och lägga sig i. Då får han se till att vara en del av nämnden. Är han inte en del av den har han inget att göra där alls. Jag hoppas att han förstår det innerst inne. Annars är det lite läskigt att han inte förstår systemet som kommunalråd, säger Olle Lundin.
Selberg försvarade sig i en artikel hos oss där kommunalrådet sa att han vägrade tro att det är som Lundin säger och att han inte tänker skriva på yttranden som han inte samtycker med.
– Det var ju inte ens hans yttranden. Att han överhuvudtaget har en slags samordnande roll är ytterst märkligt i sig. Det borde finnas en ordförande för byggnämnden som reser sig upp och säger: "Vad i helvete!", säger Lundin.
Vad krävs för att ett kommunalråd ska ställas till svars för det här?
– Dels har du den kommunala revisionen som vid en granskning, skulle jag tro, skulle tappa hakan och säga: ”Det var det jävligaste”. Sen är det också så att eftersom bygglov är en myndighetsutövning, så om en polis eller åklagare tycker att det är tillräckligt grovt kan man väcka åtal. Det är ingen lek han håller på med.
Olle Lundin säger att han inte vet något liknande fall inom kommunalpolitiken som har gått till domstol i Sverige.
– Nej, jag måste ärligt talat säga att jag aldrig har hört talas om en kommunalpolitiker som beter sig på det här sättet. Det är väl en sak om man pratar med en partikamrat och säger: ”Du som sitter i byggnadsnämnden, det vore rätt bra om man kunde påskynda processerna”. Det görs troligtvis varje dag. Men att sitta och lägga sig i beredningen är en annan sak. Och det är inte ett dugg tillåtet någonstans.
När vi ber Gunnar Selberg svara på Olle Lundins kritik svarar kommunalrådet så här via mejl:
– Jag tycks ju vara överens med Olle Lundin. Dit jag vill nå är att kommunstyrelsen, eller jag som dess ordförande, inte ska yttra oss försvårande eller negativt mot att ett bygglov ska beviljas. Precis som Olle Lundin säger ska vi inte påverka bygglovsprocessen, vilket vi gör om vi yttrar oss, skriver Selberg och fortsätter:
– I normalfallet ska bygglovshandläggaren bevilja bygglov om det stämmer överens med detaljplanen utan att fråga mig eller min förvaltning. Den förändring som jag vill åstadkomma är att bygglov inte ska fråga min förvaltning. Sen finns det ibland undantag där annan kompetens inom den kommunala förvaltningen behöver yttra sig och vid dessa tillfällen kommer vi givetvis att acceptera det, trots att det kanske påverkar handläggningen.