I takt med att hotet om en nedläggning av akutkirurgin vid Kiruna sjukhus blir allt tydligare har nu samrådsgruppen för Kiruna varit i kontakt med flera olika aktörer inom vården. Capio driver bland annat St. Görans sjukhus i Stockholm men även flera mindre vårdinrättningar både i Sverige och utomlands. Kompetensen är stor och det kommer finnas en möjlighet till utbyte av kompetens med sjukhusen inom koncernen, däribland St. Görans sjukhus.
- Vi fick frågan och tyckte att det kändes lite nydanande att i varje fall komma med en idé kring det här. Vi såg det inte alls som omöjligt, säger Gunnar Németh, vd på Capio.
Inte bara akutsjukvård
Hermelinen hälsovård har verksamhet på flera orter i länet och vet mycket väl vad det handlar om att bedriva sjukvård på mindre orter. Nu fokuserar de också på inlandet och intresset ligger inte bara på akutsjukvården. Även andra etableringar så som exempelvis en vårdcentral i Kiruna kan vara aktuella.
- Vårdvalet ger oss möjlighet att arbeta med primärvård också. Vi har ofta fått höra att vi inte är intresserade av inlandet. Därför ser vi det här som ett sätt att visa att vi faktiskt är intresserade av Norrbottens inland också, säger Lars-Erik Sjögren, vd på Hermelinen hälsovård AB.
Landstinget bestämmer
Allt hänger dock på vad landstinget säger om planerna. När det gäller akutsjukvården fungerar det inte på samma sätt som med det fria vårdvalet. Landstinget måste därför vara villigt att samverka om det ska bli av.
- Om landstinget säger att det här tror vi inte alls på, då finns det inget mer att göra. Vi debatterar inte med dem vad som är rätt eller fel utan det har varje landsting privilegiet att bestämma vad som är rätt i deras hembygd, säger Gunnar Németh.
I varsitt brev har nu de båda vårdaktörerna lämnat en sorts intresseanmälan till Norrbottens läns landsting. De hoppas nu åtminstone kunna inleda en diskussion kring akutkirurgin.