Projektet med att flytta och bevara Kirunas andra uppförda byggnad har pågått i närmare tio år. Att processen tagit så lång tid beror på att byggnaden är ett byggnadsminne och allt som görs ska dokumenteras och rapporteras till Länsstyrelsen. Flytten till foten av Luossavaara gjordes för fem år sedan. Renoveringen har pågått sen två år tillbaka. Målet har varit att det ska likna originalet från 1909.
– Nu kan vi ta del av hur det sett ut och hur det kommer se ut. Det är jättekul. Man blir nästan lite rörd, säger Clara Nyström.
Att restaurera en timring på 400 kvadratmeter från 1900-talets början har varit en utmaning berättar snickaren David Sandberg som haft fullt upp med att måtta lister och fixa till böjda innertak.
Hade du gjort om jobbet om du vetat hur många timmar du varit tvungen att lägga ner i projektet?
– Alla gånger. Det är sådant här jag vill hålla på med. Jag är timmerman och gillar yxor, hyvlar, knivar och stämjärn. Jag har använt allt, till och med hundra år gamla hyvlar, säger David Sandberg.
Han och målaren Erik Lindberg har löpande kontrakt. Erik har jobbat i ett och ett halvt år med att måla gården in- och utvändigt.
– Jag hade väl inte tänkt ta mig så här stora projekt som pensionär men kunde inte tacka nej när jag fick frågan. Det är spännande, säger Erik Lindberg.
Han har tapetserat specialtapeterna, som liknar originaltapeterna. Ett annat företag har plockat ner och restaurerat varje glasruta.
Har de varit värt över tio miljoner kronor för LKAB?
– Det tycker jag. Tio miljoner räcker inte, bara flytten gick på några miljoner. Jag vet inte vad totalkostnaden ännu men tycker det är värt det. Vi bevarar och lyfter fram hur det såg ut förr så barn som växer upp kan komma hit och titta, säger Tjabba Nordanfjäll projektledare på LKAB.
Innan hösten ska allt vara klart. Sedan ska den möbleras och inredas. Men exakt hur byggnaden kommer användas har inte LKAB bestämt.
– Hjalmars rum ska vara ett museum som det var innan. Men vi tittar fortfarande på olika alternativa lösningar. Vi vill att gården ska vara öppen för allmänheten, säger uppdragsledaren Maria Strålberg på Afry.