Bostadspriserna i Kiruna skjuter i höjden

Priserna på både lägenheter, villor, radhus och fritidshus ökat kraftigt i Kiruna, och slutpriserna fortsätter stiga. Enligt mäklaren Peter Barsk är efterfrågan stark på både bostadsrätter och villor i alla områden.

Kiruna centrum växer fram och nya bostäder byggs. Samtidigt ökar bostadspriserna snabbt.

Kiruna centrum växer fram och nya bostäder byggs. Samtidigt ökar bostadspriserna snabbt.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-10-22 06:00

De senaste tre månaderna har priserna ökat markant och fortsätter att stiga och ser man till slutpriserna har en stor del legat på över en trettioprocentig prisökning sett till det begärda priset. 

Bland försäljningarna finns det några objekt som sticker ut. Sjunde september i år såldes ett fritidshus i Paksuniemi på 50 kvadratmeter med två rum och en tomt på 1390 kvadratmeter för 1,45 miljoner kronor. Utropspriset? 695.000 kronor. En prisökning på 109 procent. 

I början av oktober såldes en villa på Svansteingatan på 90 kvadratmeter i centrala Kiruna för 1,4 miljoner kronor efter ett begärt pris på 695.000 kronor. En prisökning på 41 procent. 

Även lägenheterna ökar markant i pris. I februari såldes en tvåa på 70 kvadratmeter för 1,215 miljoner kronor. I jämförelse på det begärda priset 675.000 kronor och en prisökning med 80 procent. 

Enligt mäklaren Peter Barsk vid Svensk fastighetsförmedling är snittpriset på en villa i Kiruna 2,5 miljoner kronor. Efterfrågan är stark på både bostadsrätter och villor i alla områden i Kiruna.

Kan man tala om lockpriser eller är marknaden så pass svår att värdera?

– Prisbilden i Kiruna har varit, och är svår att värdera när efterfrågan är, och har varit så stark som den varit sista två åren och i synnerhet sista året. I och med att uppgången gått så fort så blir det svårt för aktörer på marknaden att hänga med och anpassa utgångspriserna, säger Peter Barsk. 

Barsk menar att anpassningen av priser naturligtvis sker löpande, men med en naturlig eftersläpning. En av anledningarna till att priserna har ökat är, enligt Barsk, att företag har blandat sig i bostadsmarknaden. 

– Det är klart att företagen har haft inflytande och varit med och påverkat mer eller mindre över tid. Men nio av tio köpare har varit vanliga familjer. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg har tidigare uttryckt oro över att bristen på bostäder har gjort att entreprenörer har gett sig in på den privata arbetsmarknaden och trissat upp priserna. 

– Finns det inget annat alternativ än att köpa upp villor går företag in i det ordinarie bostadsbeståndet, och då blir det ett problem. 

Bland annat ser kommunen över möjligheten att ge företag möjlighet att bygga entreprenörsbostäder på bland annat Kasen, vid Lombia och mellan Movägen och Tallplan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!