Potentiella fritidstomter säljs ut

I fjol röstade Gunnar Selberg (C) för att sälja kommunal mark som kunnat bli fritidstomter till Lapland Resorts. ”Vi ville inte att kommunen skulle sitta och trycka på mark, vilket var så vi uppfattade saken”, säger han.

Cirka 109 hektar mark i Riksgränsen ägs av Kiruna kommun. Under de senaste åren har kommunen endast släppt tio tomter till tomtkön i vilket kirunabor köat i decennier.

Cirka 109 hektar mark i Riksgränsen ägs av Kiruna kommun. Under de senaste åren har kommunen endast släppt tio tomter till tomtkön i vilket kirunabor köat i decennier.

Foto: Kiruna Kommun

Kiruna2018-10-26 06:00

2011 köpte Björkliden Fjällby AB fjällanläggningen i Riksgränsen och då övertogs arrendekontrakt av husvagnsparkeringen och bilparkeringen i Riksgränsen. 2017 framförde Björkliden Fjällby AB (sedemera Lapland Resorts) en önskan om att köpa loss de delar som arrenderades av kommunen. Under ett möte med stadsbyggnadsförvaltningen framförde Olle Isberg som är delägare i Lapland Resorts att om företaget inte skulle erbjudas möjlighet att köpa marken så skulle det kunna medföra att anläggningen måste stängas, vilket framgår i kommunens handlingar. Ärendet togs upp alltså upp av kommunstyrelsen den 6 juni i fjol. Kommunens förslag var att sälja en del av marken till Lapland Resorts och behålla en del.

– Vi ville förfoga över en del av området och vi sa att detta kan användas för fritidshustomter och uthyrningsstugor. Men vi ville behålla rådighet över marken, säger Kristina Zakrisson (S).

I protokollet framgår att Gunnar Selberg (C) framförde ett förslag om att låta Lapland Resorts köpa en än mindre del av marken och lägga ut övrig mark för anbud.

– Vi var emot att behålla ett reservområde och vi ansåg inte att kommunen skulle sitta och trycka på mark, vilket var så vi uppfattade saken, säger Gunnar Selberg.

Men kommunledningen hade majoritet för sitt förslag att sälja en del och behålla en del av marken. Med på mötet fanns Sten Nylén som då tillhörde kommunledningen och han framförde ett eget förslag – låt Lapland Resorts köpa all mark i området kring husvagnscampingen.

– Avsikten var ju att Lapland Resorts ska kunna utveckla sin verksamhet däruppe och detta är ju redan campingplats. Kommunen äger ju hyr mycket mark som helst i Riksgränsen, varför ska man omvandla husvagnsmark?

Kiruna kommuns markägor i Riksgränsen uppgår till cirka 109 hektar och det mesta är detaljplanerat.

Men kommunen hade ju för avsikt att nyttja marken för fritidstomter eller stugor.

– Då hade det ju försvunnit campingplatser.

Så i det här fallet prioriterade du husvagnsplatser före fritidstomter?

– Jag tycker inte att vi kan ställa de sakerna mot varandra. Campingen och Riksgränsen är en förutsättning för att det ska vara attraktivt med tomtplatser, säger Sten Nylén.

Sten Nylen anmälde inte jäv i frågan trots att hans företag regelbundet arbetar för Riksgränsen och Björkliden vid evenemang.

– Nä, jag tyckte inte att det var jäv, likväl som de i fullmäktige som är anställda på LKAB inte anmäler jäv när det är frågor om stadsomvandlingen.

Kommunstyrelsens möte ajournerades i fem minuter efter att Nyléns förslag lagts fram. När mötet återupptogs valde Gunnar Selberg att ställa sig bakom Nyléns förslag och kommunledningens förslag föll. Ärendet är inte avslutat utan en värdering av marken pågår.

– Vi insåg att vårt förslag var kört och därför valde vi att hellre gå på Sten Nyléns förslag, förklarar Gunnar Selberg.

Men då minskade ni ju aktivt möjligheten för kirunabor att få tillgång till fritidshus, varför?

– Var det så att den marken kunde användas till det? Så beskrevs inte alls markområdena, vi ville bara inte att kommunen skulle ligga och trycka på mark som kunde nyttjas på annat vis. Kunde det blivit fritidstomter så har vi klantat till det (skratt), säger Gunnar Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om