"Det kom som en blixt från klar himmel"

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) menar att han inte fått några varningssignaler från Raketskolan om hur svår situationen är. "Det kom som en blixt från klar himmel", säger han.

Att situationen på Raketskolans mellanstadium var så ansträngd som den var kom som en nyhet för kommunalrådet Gunnar Selberg.

Att situationen på Raketskolans mellanstadium var så ansträngd som den var kom som en nyhet för kommunalrådet Gunnar Selberg.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2022-09-19 16:35

Kommunen kunde inte ha agerat annorlunda i frågan om problemen på Raketskolan. Det säger kommunalråd Gunnar Selberg.

– Det här kom lite som en blixt från klar himmel. Vi har inte fått några signaler som givit oss skäl att agera. Att bekymren var så pass stora där visste vi inte. Men vi är mycket väl medvetna om rekryteringsproblemen, de har vi ju inte bara på Raketskolan utan precis överallt här i Kiruna. Så det var kanske positivt att man nu reagerade så tydligt som skyddsombudet gjorde på skolan.

Huvudskyddsombudet för Lärarförbundet i Kiruna, Carina Lidberg, tycker det är märkligt att Selberg anser det vara en blixt från klar himmel som dykt upp angående lärarnas situation.

– Då har han inte varit lyhörd. Det här handlar om mer än bostadsbristen. Det kommer finnas med i den handlingsplan vi tar fram, men är inget jag kan tala om här och nu, meddelar Lidberg på måndagseftermiddagen. 

Gunnar Selberg står kvar vid sin ståndpunkt. 

– Det är bostadsbristen som är pudelns kärna. Vi har en fantastisk plats att erbjuda, det är attraktivt att arbeta här. Men det spelar som jag ser det ingen roll vad vi har att erbjuda. Det handlar inte om pengar om jag förstått det rätt, för det finns en budget finns. Men det spelar ingen roll om vi skulle ge lärarna 10 000 mer i lön, de skulle ändå inte ta jobb här, för vi har ingen bostad att erbjuda dem.

Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna, kommenterar situationen så här:

 – Det är ingen överraskning att vi har en lärarbrist i kommunen, så är det på flera skolor. Men att läget var så akut som det visade sig vara på Raketskolan var lite överraskande. Utifrån de signaler vi fått ser jag inte att vi i nämnden kunnat agera annorlunda än vi gjort. Som politiker har vi ju inte mandat att anställa folk, vi är inte någon chef som rekryterar personal. Och jag är säker på att vi, om vi hade fått signaler från förvaltningschef eller rektorer, hade försökt fatta beslut som hjälpt till på vägen, men det har vi inte fått.

Henelund lyfter, som Selberg, bristen på bostäder som största problemet. Där finns nya lösningar nu i sikte avslöjar Selberg.

– På K2A, ett studentboendeområde i Kiruna, har kommunen vakanthållit runt 15-20 bostäder som varit vikta åt Migrationsverket. Men deras behov har förändrats, de behöver större lägenheter än studentbostäder för de ska rymma hela familjer. Nu skriver kommunen om det avtal som finns där så att skolan och socialförvaltningen får tillgång till bostäderna. 

Selberg anser att även LKAB skulle agera starkare för att hjälpa till med bostadsproblematiken.

– LKAB köper upp bostadrätter, men de bygger inga nya. Det är ju katastrof. Om de köper upp 900 bostadsrätter borde de vara skyldiga att återbygga 900 nya. Så, nu kommer vi från kommunen skärpa kraven väsentligt mot LKAB vad gäller det.

Vad gäller boendena på K2A är inflyttning redo inom en snar framtid.

– De står tomma och redo redan i dag, så där har vi klara boenden inom bara några dagar skulle jag tro. Då ska annonser in i rikspressen. Jag har fem stycken helsidor bokade som jag vill annonsera med för att rekrytera folk. Vi kommer styra dem hårdare nu mot att prioritera lärare och står redo skicka ut dem så snart boendena på studentområdet fått grönt ljus.

Skyddsstoppet

Huvudskyddsombudet avbröt arbetet i årskurs 4-6 på Raketskolan Kiruna kommun med hänvisning till Arbetsmiljölagen 6 kapitlet paragraf 7. Skyddsstoppet infördes fredagen den 16 september klockan 07:30.

Lagen i korthet: "Skyddsombud får avbryta pågående arbete om arbetet hotar någons liv eller hälsa. Den fara som hotar ska vara både allvarlig och omedelbar. Det spelar ingen roll om den som är utsatt för fara är anställd eller inhyrd arbetskraft – du får stoppa arbetet oavsett".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!