Peter Springare, brottsutredare vid polisen i Örebro, startade en intensiv debatt med sitt Facebookinlägg som gick ut på att personer med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken. Nästa inlägg som fick det att storma var när Springare använde en formulering om att "förinta vänsterextrema journalister".
I kölvattnet har Facebookgrupper för och emot Peter Springare startats. En av stödgrupperna är "Stå upp för Peter Springare", med nära 200 000 medlemmar.
Alla har dock inte hamnat där av egen vilja. En Facebook-användare noterade att ett 15-tal vänner fanns med i gruppen, utan att de själva valt att gå med.
Bland de som lagts till finns Gunnar Selberg, gruppledare för Centerpartiet i Kiruna, Stefan Sydberg, guppledare för M, samt ex-politikern och Kirunaprofilen Lars Törnman.
– Jag hade ingen aning om att jag fanns med. Jag känner inte till gruppen, men jag känner till den här polisen som har varit ute och sagt vad han tycker är sanningar om saker och ting, säger Gunnar Selberg.
Hur känns det att hamna i det sammanhanget?
– Det är alltid besvärligt. Det kan finnas en del som tror att man gått med själv, alla vet ju inte att man kan läggas till.
Som politiker är han extra vaksam. Han tänker gå ur gruppen.
– Vi är ju ute efter folks förtroende och då är det viktigt att man finns med i de sammanhang man känner sig bekväm med och kan stå för och inte blir ditlagd av någon annan.
När Lars Törnman fick veta att han fanns med i gruppen gick han ur omedelbart. Vid några tillfällen har han råkat ut för "konstigheter" på Facebook.
– Det händer lite då och då, men jag har klarat mig rätt så bra. Jag har över 2 000 vänner, utan att jag själv söker några. Jag har blivit restriktiv och kollar noga upp de som vill bil vänner, säger Lars Törnman.
Även Stefan Sydberg gick ur gruppen direkt.
– Det är väl en sak vad Peter Springare gör, det har jag egentligen inget problem med. Gruppen går väl ut på att man ska få representera en åsikt som inte alla är riktigt överens om. Däremot är det som samlas runt omkring sådana personer inte alltid lika eftersträvansvärt, säger han.
Mer eller mindre mot sin vilja har Peter Springare blivit en favorit i främlingsfientliga kretsar, vilket innebär att följare i grupper riskerar att få en stämpel.
– Visst är det så. Men även om jag är med i gruppen så representerar jag ju inte på något vis människorna som uttrycker åsikter i den gruppen. Det måste man skilja på, säger Stefan Sydberg.