Poliserna berättar: "Så fångades örnjägaren"

Efter ett tips om örnfällorna och en plågad örn så bestämde sig polismännen för att övernatta på fjället. "Vi bedömde att vi kunde ha en god chans att göra ett gripande", säger de idag.

De två poliserna berömmer alla inblandade i den insats som gjordes i Kirunafjällen för tre veckor sedan. En man i 40-årsåldern kunde gripas misstänkt för grovt jaktbrott.

De två poliserna berömmer alla inblandade i den insats som gjordes i Kirunafjällen för tre veckor sedan. En man i 40-årsåldern kunde gripas misstänkt för grovt jaktbrott.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-06-09 20:07

För tre veckor sedan kom ett tips in till Kirunapolisen. En kungsörn plågades. Fångad i en slagfälla i ett fjällområde mellan Kiruna och Nikkaluokta. Det var starten till en händelsekedja som skulle visa sig vara lönande, ur polisiärt perspektiv. 
Bland de första poliserna på plats fanns en kriminaltekniker. Det gjorde att man snabbt kunde säkra vissa spår. För polisen är det avgörande i en utredning av det här slaget. 
– Det var en första patrull som upptäckte örnen. Den plågades i fällan och en kollega tvingades avliva den. Spårmässigt såg det bra ut. Det var kompetent personal på rätt plats vid rätt tillfälle.

I nästa steg, då första patrullen återvänt till polishuset i Kiruna, så blev poliserna Jonathan och hans namne Jonatan inkopplade. 
De båda polismännen heter Jonathan och de kan inte uppge hela sitt namn på grund av uppdrag som ibland kan vara av känslig art. 
När tanken fötts och eftersom viss bevisning kunnat säkras initialt, så bestämde de sig för att övernatta och spana vid de båda fällor som var åtlade med renkadaver. 
– Vi gjorde en översyn på vilka möjligheter vi hade. Man måste ju tänka på förutsättningarna sådana här gånger. Arbetstid, utrustning, väder och vind, inte minst. Vid midnatt åkte vi ut till platsen efter att yttre befäl fattat beslut om att sätta in extra personal och gav klartecken, säger poliserna idag.

Med liggunderlag, sovsäckar och annan utrustning som krävdes för spaningsuppdraget på fjället så låg de under bar himmel i den ljusa vårnatten.
– Vi la oss på ett klipputsprång som vi bedömde var en bra plats att spana från. Vi valde att ställa skotrarna som skydd mot vinden och så la vi oss bakom dem. 

De säger att de inte var särskilt spända när de låg på pass, utan de såg på uppdraget jobbmässigt. Men tankarna på olika scenarier fanns där. Vad som skulle kunna hända, när och om, någon kom till fällorna. 
– Vi pratade om vad som skulle kunna hända. Varifrån en eventuell person skulle komma, vilken riktning och så vidare. 

Vid niotiden på morgonen hörde de motorljud i det stillsamma fjällområdet. En person kom mot platsen. Jonathan och Jonatan kommunicerade då med spaningsledningen.
– Vi kunde lugnt invänta och när personen sedan kom så gick det fortsatt lugnt till. 
– Ja, enligt min mening så hade vi en god dialog med personen. Vi kunde göra utredningsåtgärder utan att vi här kan gå in på detaljer. Något som stärkte misstanken, helt enkelt. 

Helt klart en annorlunda arbetsdag eller arbetsnatt för de båda. Och händelsen har fått uppmärksamhet.
– Man får jobba på ett lite annat sätt under de här omständigheterna och det finns en begränsad möjlighet. Och det är ju ingen hemlighet att personen greps på fjället. 

Men utan allmänheten så skulle insatsen inte alls kunnat göras enligt de båda.
– Allmänhetens tips är A och O för oss. Hade vi inte fått tipset så hade vi inte vetat om detta.
Mannen som greps, och anhölls senare, och efter förhör så släpptes han på fri fot, men är fortsatt misstänkt för grovt jaktbrott. Fällorna som beslagtogs är skickade till NFC, Nationellt forensiskt centrum, och örnen är skickad till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, uppger miljöåklagare Åse Schultz.
– Vi hoppas på att ett blodprov ska kunna visa vilken stressnivå som djuret haft. Det skulle vara behjälpligt i utredningen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!