Polisen ser över fjällräddningen
Rutiner och arbetssätt för fjällräddningen har setts över. Det är en följd av den nya organisationen inom polisen och syftar till att säkerställa fjällräddningens kompetens, utrustning och övningar. Lage Woutilainen i Kiruna blir ansvarig för verksamheten.
- Vi tror på den här idén. Det har inte varit dåligt tidigare, vi ska inte tappa bort det vi har men vi ska utveckla fjällräddningen ännu mer. Det är ett strategiskt arbete som ska pågå, säger han.Det finns dels direktiv i lagen om skydd mot olyckor som Polismyndigheten ska följa och dels cirka 80 civila fjällräddare i länet som har kontrakt med myndigheten.- De ska ju vara uppdaterade i allt som sker och det kommer att ligga på mig.Lage Woutilainen har till ansvar att se till att utrustningen ses över, att organisationen är bemannad, att lokaler är rätt placerade i fjällvärlden och att övningar genomförs, liksom planering och utbildning.- Vi behöver kanske inte alltid åka ut när någonting har hänt eller befaras ha hänt. Vi ska också med ledning av polisen kunna ha ett förebyggande arbete så att olyckor kan undanröjas både vinter och sommar.Lavinkunskap
Om det händer något i till exempel Arjeplogsfjällen gör vakthavande befäl i Luleå en bedömning om det krävs fjällräddare. I sådana fall rings dessa ut, ibland följer polisen med och ibland inte. Fjällräddarna har fått utbildning i exempelvis snö- och lavinkunskap, första hjälpen och navigation. För att vidmakthålla det krävs utbildningsdagar och övningar. Vilka de konkreta följderna av upplägget blir är inte helt klart i dagsläget eftersom det är såpass nytt.- Säkert blir det en del förändringar under hösten och vintern, men var det blir i så fall kan jag inte säga än. Nu är grunden lagd, säger Lage Woutilainen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!