Polisen: "Folk verkar ha skött sig"

Varken klagomålen, tipsen om otillåten skoteråkning eller olyckorna har ökat till följd av skotertrafiken på gator. "Jag måste säga att det har fungerat bra sett från vår sida", säger Anders Malmström vid Kirunapolisen.

Har fungerat. "Om man ser till skador och olyckor ser vi ingen förändring", säger Anders Malmström vid Kirunapolisen.

Har fungerat. "Om man ser till skador och olyckor ser vi ingen förändring", säger Anders Malmström vid Kirunapolisen.

Foto: Pär Bäckström/Mattias Forsberg

KIRUNA2017-04-15 12:11

Att Kirunaborna har fått köra skoter på vissa gator har inte varit särskilt påtagligt för den lokala polisen.

– Jag tycker att det har flutit på bra. Det är klart, man ser att det är mer skoterspår i bebyggda områden. Men om man ser till skador och olyckor ser vi ingen förändring. Vi har inte haft några större incidenter vad jag vet i alla fall, säger Anders Malmström.

Antalet klagomål och synpunkter om tveksam skoteråkning är i samma storleksordning som vanligt. De flesta tips som kommit in handlar dessutom om otillåten skoteråkning i terräng - att folk har stört renar till exempel.

– Tipsen har inte handlat om det här, fortsätter Anders Malmström.

Länsstyrelsen har inte prövat miljö- och byggnämndens beslut om skotertrafiken på gator. Tycker polisen att det vore bra om det här blev prövat?

– Alltså, vi tycker inte att man ska köra skoter på väg. Det innebär en risk. Sedan prövar inte polisen sådana här saker och vi överklagar inte sådana här saker. Vi är nöjda och glada så länge folk inte kommer till skada och att det inte blir en olägenhet att folk kör på gator.

Enligt Anders Malmström är det dock klart att folk ibland har kört för fort.

– Men det är otroligt svårt att kontrollera. Du kan ju se att någon kör fort, men du kan inte säga hur fort det gick. Det blir rapporter varje år om folk som kört lite för mycket över vad som är okej, men det är varken mer eller mindre i år. Det har inte blivit någon markant ökning av ordningsförelägganden eller rapporter om att folk har kört på gator och kört för fort. Det har det absolut inte, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om