Personalbristen – sommarens bekymmer i Malmfälten

Ett apotek fick hålla oplanerat stängt en dag förra veckan på grund av sjukdom. Vikariebrist och svårigheten att få tag på personal är ett bekymmer för många företagare i Malmfälten. "Man ligger på kanten hela tiden”, säger bensinstationsägaren Fredrik Schelin.

Bensinstationsägaren Fredrik Schelin bakom disken, i samspråk med kunden Stefan Patomella.

Bensinstationsägaren Fredrik Schelin bakom disken, i samspråk med kunden Stefan Patomella.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-07-18 09:00

Kronans apotek på Österleden i Kiruna fick stänga en dag förra veckan på grund av sjukdom. De har svårt att rekrytera till en del orter i norra Sverige, skriver kommunikationschef Linda Wakeham i ett mailsvar. 

"Under semesterperioden är det extra ansträngt då vi går på en lägre bemanning än normalt, blir då en medarbetare sjuk så kan det ibland innebära att vi antingen behöver justera våra öppettider eller i vissa fall hålla stängt", skriver hon vidare.

Fredrik Schelin, stationschef och bensinstationsägare i Kiruna, har inte behövt stänga men går ofta in och täcker upp på de två Cirkle K-bensinstationerna.

– Det är ansträngt, man måste leta, leta och leta personal. Och det är svårt att hålla kvar folk, berättar han.

Hur är det? 

– Vi klarar oss bra, det är inte kris som inom äldrevården och skolan. Men är någon sjuk eller om någon behöver vara ledig så står man där och tar dubbla pass. De som jobbar här vet om att det är ansträngt läge och att det inte finns folk att ta in. 

Det är ingen ny situation och inget problem för bara den här sommaren. Fredrik Schelin och andra butiksägare vi pratar med har varit i den här situationen länge. 

– Vi vet att det är tufft att hitta vikarier, särskilt i Gällivare och Kiruna. Det finns restauranger som fått stänga en extra dag i veckan, eller att man fått sluta med luncher för att man inte har personal, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.

Han säger att tillväxt och rekrytering är ett positivt problem men att det är svårt för småföretagen.

– Det talas om kringeffekter av stora industrietableringar. Men de större företagen har muskler att leta personal. Mindre företag har inte samma slags resurser att lägga på kompetensförsörjning. 

Han har diskuterat personalbristen med företagare sedan pandemin. 

– Vi pratar om utbildningar men det måste ju också finnas folk som kan sätta sig och genomgå utbildningar. Det är tufft både inom besöksnäringen och handeln, då man i princip stängde igen under pandemin och många gick till andra branscher. Det är en långsam återhämtning, speciellt när det nu är skriande brist på folk.  

Han fortsätter: 

– Man glömmer bort att de inom gruvnäringen och byggnäringen kan ta mer betalt för produkten vid hög efterfrågan. Men i branscher som handeln, där du inte kan öka priset på samma sätt, så är det svårt, säger Lars Lindberg, Företagarna i Norrbotten.

Tillbaka till bensinmacken, där ägaren Fredrik Schelin talar med stamkunden Stefan Patomella. Stefan Patomella har drivit en egen butik innan han blev konsult och känner väl till problemet att hitta personal.

– Det är ett problem och det problemet kommer nog kvarstå. Man får kämpa, betala bra löner, och visa framfötterna som arbetsgivare för att få personal och behålla dem, säger han.

Bensinstationsägaren Fredrik Schelin ser en oro för framtiden. 

– Det är klart att det finns en oro, om det fortsätter åt det här hållet. Det är inte som det var tidigare. Ingen kommer längre in med cv och vill ha jobb.

Behöver ni höja lönerna? 

– Ja eftersom vi har den konkurrent som vi har i Kiruna och Gällivare. Jag förstår ungdomarna, som kan få mycket mer i gruvan än vad jag här eller en matvarubutik kan erbjuda. Men vi går efter våra kollektivavtal. Det tar ju stopp där det tar stopp, det ska ju gå ihop för stationen också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!