Pengar till smartare stadsflytt

LKAB grävde upp 50 miljoner kronor ur egna skattkistan.De går till forskning vid Luleå universitet om hur man flyttar samhällen skonsamt.

TILL FORSKNING. "Det här är ett bidrag för att göra saker bättre i framtiden", säger Per-Erik Lindvall, LKAB, och lyfter fram "skattkistan" tillsammans med Johan Sterte, universitetslektor.

TILL FORSKNING. "Det här är ett bidrag för att göra saker bättre i framtiden", säger Per-Erik Lindvall, LKAB, och lyfter fram "skattkistan" tillsammans med Johan Sterte, universitetslektor.

Foto: Andreas Wälitalo

Kiruna2011-05-05 06:00

Dessutom ska järnvägen bli effektivare.

Universitetsrektorn Johan Sterte bedömer att 20-30 personer, mest doktorander, kan knytas till nya forskningen. Pengarna går till Hjalmar Lundbom research center, den stiftelse LKAB bildade och samarbetar om med Luleå universitet.

Kring 2004 gick LKAB in med 100 miljoner kronor och startade stiftelsen. Omkring 50 miljoner kronor är kvar, enligt ordförande Leif Boström. Pengar förbrukas i och med forskning.

Forskning på nya områden
Nytillskottet motiveras emellertid inte med behov av påfyllning utan behov av forskning på nya områden. Sedan tidigare omfattar forskningen smarta pellets, hur LKAB håller världsklass på sina produkter och sitt arbete. Det andra forskningsområdet är hållbar gruvverksamhet.

I och med tillskottet av 50 miljoner kronor från LKAB tillförs Hjalmar Lundbohm research center ytterligare ett par forskningsområden.

Det ena är samhällsomvandling, något Kiruna och Malmberget/Gällivare genomgår. Här gäller det också kunskap för framtiden och för andra än LKAB, rapporteras det.

- Det här är ett bidrag för att göra saker bättre i framtiden. Samhällsomvandlingen här uppe pågår så länge vi har gruvverksamhet. Och efteråt, sade Per-Erik Lindvall, LKAB, chef inom Technology och business development.

Hade ni behövt forskningen redan tidigare?

- Det finns inget man inte önskar sig att man redan hade haft.

Forskningen kan gälla allt från tekniska metoder till människan i sammanhanget.

Huruvida nu rivningshotade byggnader i Kiruna och Malmberget kan räddas som följd av forskningsresultat, det går inte säga, menade Johan Sterte.

Malmbanan
Det andra nya forskningsområdet är infrastruktur. En målsättning då är inte minst hur man bättre kan nyttja hårt belastade Malmbanan. Det gjorde Per-Erik Lindvall klart vid den pressträff som hölls i går.

Johan Sterte påpekade att universitetet ligger bra framme på området järnväg, via Järnvägstekniskt centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om