På väg till den sista vildmarken

Antarktis - en av de sista vildmarkerna.
Dit ska Mikael Amlert åka i vinter.
Han är en av fem Kirunabor som ska arbeta på forskningsstationen Wasa.

KIRUNA2006-10-24 06:00
- Det är ett perfekt jobb. Jag får göra allt jag kan, säger Mikael Amlert, 39 år.
Han är utbildad brandman, bergsguide och med i Lapplandsjägargruppen i Kiruna. Den 2 november bär det av till Antarktis för en tre och en halv månad lång expedition, ledd av det svenska Polarforsknings­sekretariatet.
Man kommer hålla till på den svenska stationen Wasa, belägen på Dronning Maud Land. Underhåll av väderstationer och montering av en atmosfärisk radarsändare är forskarnas huvudsakliga uppgifter i vinter.
- Jag ska vara med och sköta det praktiska, dela med mig av mina erfarenheter. Se till att forskarna är torra, varma och mätta. De går in så hängivet i sitt arbete att de glömmer bort de sakerna ibland, säger han.

Fler från Kiruna
Han kommer inte heller att vara ensam Kirunabo i expeditionen. Sambon Karin Winarve följer med som kock och Stefan Gunnarsson, teknisk officer vid Lapplandsjägargruppen, ska se till att bandvagnar, skotrar och andra maskiner fungerar som de ska. I forskningslaget ingår även två ingenjörer från IRF i Kiruna, Hans Nilsson och Ingemar Wolf, som ansluter efter jul.
Att flera i expeditionen är från Kiruna ser han inget märkligt i.
- Det finns en unik kompetens här uppe. Vi är vana vid liknande klimat. Många Kirunabor har tidigare varit på Antarktis, säger han.
Det är inte heller första gången Mikael Amlert gästar Antarktis vita vidder. Han deltog i en expedition redan för två år sedan. Han vet därför en del om vad som kan komma att möta dem. Att läsa mycket om tidigare polarexpeditioner har också varit en del i att förbereda sig.
- Men allt kan hända, det gäller att improvisera mycket. Det är jäkla lärorikt.
Det kommer att vara sommar på Antarktis men ändå kallt. Temperaturen kommer att hålla sig på minus och en nästan konstant vind förstärker kyl­effekten. Solen värmer en hel del men i skuggan är det "svinkallt".
- Det är klotets sista vildmark. Djuren är helt orädda, fåglar kommer fram och äter ur händerna. Det är verkligen en speciell plats, säger Mikael Amlert.

Stora naturtillgångar
Många länder är intresserade av kontinentens stora naturtillgångar som olja, naturgas och mineraler. Antarktisfördraget tillåter dock inga territoriella anspråk och innehåller även skyddsregler för naturen.
För en bergsguide är Antarktis ett paradis. Inbjudande berg ståtar både här och där.
- Det kommer nog att klia i fingrarna, men jag är säkerhetsansvarig och kommer inte att ta några risker, säger Mikael Amlert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om