Så mycket pengar satsar LKAB på stadsomvandlingarna

1 september invigs nya centrum i Kiruna – ett stort steg i en samhällsomvandling i två kommuner som kostar LKAB 18 miljarder kronor.

Joel Ahlquist är projektledare för stadsomvandlingen hos LKAB. Här är han inne i Kiruna kyrka, en av de kulturbyggnader som får följa med till nya Kiruna.

Joel Ahlquist är projektledare för stadsomvandlingen hos LKAB. Här är han inne i Kiruna kyrka, en av de kulturbyggnader som får följa med till nya Kiruna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kiruna2022-08-31 10:33

Fram till 31 december 2021 hade LKAB betalat totalt drygt 18 miljarder kronor för stadsomvandlingen i Gällivare-Malmberget och Kiruna och avsatt ytterligare 10 miljarder för det fortsatta arbetet.

För Gällivare-Malmbergets del handlar det om 6 miljarder kronor som utbetalats och 1,8 miljarder som avsatts för det återstående arbetet.

För Kiruna har 12 miljarder kronor utbetalats hittills och ytterligare 8,9 miljarder kronor som avsatts.

– Minerallagen tydliggör att vi måste ersätta allt vi påverkar och vi tjänar så pass mycket pengar att vi bedömer att det är värt det, säger Joel Ahlquist, projektledare för samhällsomvandlingen hos LKAB.

I samband med centruminvigningen flyttar merparten av alla verksamheter från gamla stadskärnan till nya centrum. Ytterligare några flyttar senare i höst. Det handlar om ett 40-tal affärer, restauranger, advokatbyråer, banker och andra kontor som får nya lokaler i det nya centrumets handelskvarter. 

LKAB bekostar och ombesörjer flytten och hjälper till med nya lokaler.

Har de som flyttat verkat nöjda?

– Ja, det är väldigt mycket glada miner. Alla får ju, vill jag påstå, ett uppsving för sin verksamhet när de får nya moderna lokaler som är byggda exakt efter deras behov.

När det gäller bostäder har man inte kommit lika långt. Totalt behöver LKAB bygga cirka 2500 bostäder fram till 2032 som ersättning för det som avvecklas. Fram till och med 2022 har LKAB byggt cirka 1000.

– Men vi avser att bygga mer än så. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!