Bland de yngsta deltagarna finns Klara Pettersson Isaksson, nio år, och hennes lillebror Hugo, sju år. De kommer från Kiruna och är med och tävlar för andra året.
– Det är spännande med tidtagning och hur många guldkorn man hittar, säger Klara Pettersson Isaksson.
Är det svårt?– Inte riktigt, det svåra är att hitta guldet, igår hittade jag inget guld. Idag hittade jag ett guld, säger Hugo Pettersson Isaksson.
Hanna Sardén, 12 år, kommer från Luleå och tävlade i Lannavaara för tredje året. En sjätteplats i juniorklassen räckte för att ta hem titeln som svensk mästare.
– Det känns väl bra, det är kul, men det hade varit roligt att vinna totalt också, säger Hanna Sardén och konstaterar att motståndet var hårt.
– Förut har jag bara haft konkurens från Sverige och jag märkte att de från andra länder är mycket duktigare.
Guldgrävardagarna i Lannavaara har arrangerats sedan 1983. I år vigdes söndagen till barn och ungdomar till följd av extra pengar i budgeten av en sponsor.
– Det var jättemånga som kom från alla möjliga håll och kanter, det var riktigt roligt. Jag hade räknat med max 40 och det blev 36, de tävlade inte utan fick lära sig att vaska guld, säger Jennys Söderström, arrangör.
– Guldvaskning är en sådan aktivitet som är trevlig att göra tillsammans med sin familj. Jag har vuxit upp med att man är ute och vaskar guld, kanske fiskar lite och plockar lite bär och så vaskar man igen. Jag kände att det skulle vara roligt att få fler barn att få samma intresse just för att vara ute i naturen.
66 deltagare från nio olika nationer deltog i årets tävlingar. Mireille Hink från Holland var en av dem. Hon har sysslat med guldvaskning i tjugo år. Nu är hon, liksom många andra av deltagarna i Lannavaara, på väg till VM i norra Finland.
– Vi reser runt om i världen på världsmästerskap i guldvaskning, jag har hela familjen med mig och vi är alla med och tävlar, säger hon.
Mireille Hink hade den sjätte snabbaste tiden i finalen i damklassen.
– Jag hade problem att plocka guldet på grund av nerverna, guldkornen var överallt. Oftast ligger de samlade här, säger Mireille och pekar på sin vaskpanna.
– Men nu plockade jag dem lite här och där.
Det visade sig ändå räcka. Mireille Hink hade lyckats vaska fram alla nio guldkorn på den snabbaste tiden.
Mattias Kroon Eriksson från Grängesberg var en av favoriterna i herrklassen.
– Jag var bland de snabbaste, men jag hade ett korn borta och får tre minuters straff, så de som hade det kornet med kommer att ha bättre tid.
Hur känns det?– Man får ladda om för finska mästerskapen och VM hoppas att vaskningen fungerar där.
Mattias Kroon Eriksson slutade sexa totalt och på tredje plats i SM. Hans Johansson blev svensk mästare.