Överlevnadsstrategier i coronavirusets skugga

Efter att den första chocken efter coronavirusets framfart blickar handlare och krögare framåt. "Vi blev lite tagna på sängen och det blev lite större än vi trodde", säger Spis delägare Johan Stålnacke om deras satsning.

Johan Lans, delägare i Spis, Sofie Törmä, ansvarig för deliavdelningen, och Johan Stålnacke, delägare i Spis, försöker hitta strategier för att överleva krisen.

Johan Lans, delägare i Spis, Sofie Törmä, ansvarig för deliavdelningen, och Johan Stålnacke, delägare i Spis, försöker hitta strategier för att överleva krisen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-03-20 17:15

Solen skiner genom fönstren på Spis där ägarna Johan Stålnacke och Johan Lans sitter. Lunchserveringen har avslutats, och efter ett par kaotiska veckor har gäster börjat hitta tillbaka igen och företaget har satsat på att försöka hitta vägar att överleva. 

– Det blev djupdykning direkt och helt dött. När beskeden började komma att det var värre än väntat kände vi att vi måste hitta på något och att det här kommer att gå illa, säger Johan Lans. 

För dem precis som många andra krögare och aktörer inom turismen kom coronaviruset som en chock. I ett slag försvann majoriteten av hotellets bokningar och antalet restauranggäster minskade drastiskt. 

Nu har verksamheten landat i att det är en kris och försöker se hur verksamheten kan anpassas. Två lösningar har varit att satsa mer på hemkörning och att sälja matlådor.

Cirka 300 portioner säljs per dag och det har varit långa köer när de finns att köpa. Kunderna köper ofta till äldre föräldrar som inte vill gå ut. 

– Vi blev lite tagna på sängen och det blev lite större än vi trodde. Boendebiten står i stort sett helt still på grund av resandet. Matlådorna räddar inte det, men lyfter de vanliga luncherna eftersom många som köper lådor äter samtidigt, säger Johan Stålnacke.

– Jag tror att de flesta inser att man kan leva normalt om man är frisk. Under svåra tider behöver man träffas och känna gemenskap, säger Lans. 

En oro är däremot att ytterligare restriktioner från regeringen, och att de tvingas stänga verksamheten. Än så länge har de inte behövt varsla någon. Däremot har alla provanställningar avslutats och ingen extrapersonal tas in. 

– Nu handlar det om att överlena. Vi försöker hitta lösningar, och vill inte förändra något i den fasta personalen. Vi är ett tightvill verkligen inte bli av med dem, säger Stålnacke.  

 Flera butiker och verksamheter ser över alternativ för att nå kunder. Kiruna bokhandel är en av de butiker som nu erbjuder hemkörning.

– Vi spånade själva hur vi skulle göra, och såg att restauranger började köra ut och tänkte att det kan vi också göra. Det finns de som inte vill eller vågar sig ut kanske behöver förströelse, och då tänkte vi helt enkelt att vi kör ut. En del vet vad de vill ha och, och jag har senast idag gett boktips, säger Christine Lantto, Kiruna bokhandeln. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!