Olyckorna påverkar inte dispensen

Sju personer har avlidit sedan malmtransporterna återbörjade rulla från Kaunisvaara. Ett flertal andra olyckor har inträffat längs vägen som Trafikverket började rusta upp 2013 – men aldrig gjorde färdigt.

Foto:

Kiruna2019-01-30 21:28

I går beskrev Norrbottens Media hur Kaunis Iron valt att köra sina malmtransporter på ett annat sätt än vad som angetts i miljötillståndet. En dispens för 90 tons lastbilar har beviljats av trafikverket som en följd av att gruvbolaget aviserat att de tänkt genomföra transporter längs vägen. Krister Palo är arbetar med att planera infrastruktur för Trafikverkets Region Nord och var föredragande i dispensen.

I dispensen står det att bolaget måste informera om tillbud med mera, men när har det skett tillräckligt många tillbud för att ni ska fundera på att dra tillbaka dispensen?

– Jag kan inte svara på det i nuläget. Vi inväntar olycksutredning innan vi kan säga vad olyckorna beror på och vilka åtgärder som då ska vidtas. De olyckor som skett är spridda över en längre sträcka med olika förutsättningar längs vägen, säger Krister Palo.

Kaunis Iron betalar 500 000 kronor i månaden till Trafikverket, en summa som främst går till vinterunderhåll eftersom vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara höjts till vintervägklass 3, vilket motsvarar samma standard som E4, för att lastbilarna ska ha en högre framkomlighet, berättar Krister Palo.

Palo var med och utredde frågan om vägförstärkningen redan under Northlands tid.

– När vi gjorde en bärighetsutredning 2012 kom vi fram till att många delsträckor inte skulle hålla alls, säger Krister Palo.

En del akutåtgärder kunde genomföras på de sämsta sträckorna, och en av de som stärktes snabbast var sträckan från Vittangi till Svappavaara.

– Där behövde vi inte ta något extra vägområde i anspråk, och då behövde vi ingen vägplan. Att lägga upp en vägplan är en lång process, säger Krister Palo.

När Northland gick i konkurs pausades projektet som hette Malmtransport Kaunisvaara Svappavaara, men har nu återupptagits igen.

– Vi har i princip byggt allt i Kiruna kommun längs den sträckan utom förbifarterna Masugnsbyn och Vittangi. Vi har återupptagit projektet och har nu en fastställd vägplan, säger Krister Palo.

Trafikverket siktar på att sätta spaden i backen igen under 2020, vilket är relativt fort eftersom många av förstudierna redan är gjorda.

Från Birgit Homburg, som bor i Merasjärvi kom frågan varför lastbilstransporterna längs väg 395, väg 99 och E45, inte begränsas – med till exempel körförbud under helger eller nätter.

Varför har ni inte reglerat körtiderna för transportverksamheten?

– Vi har inte haft upp det för diskussion, säger Krister Palo.

– Körförbud på nätter bedömer vi inte skulle förändra läget gällande trafiksäkerheten då det då istället skulle riskera att det blir mer trafik dagtid.

Har ni några möjligheter att reglera detta?

– Jag kan inte svara på rak arm. Men vi har genom att bevilja dispens för tyngre fordon gjort bedömningen att det blir trafiksäkrare genom att färre bilar vistas på vägen.

Norrbottens Media kollade med Transportsstyrelsens sektion för regel-information, som förklarar att väghållaren har möjligheten att reglera trafiken genom skyltning.

– Så i detta fall skulle väghållaren, Trafikverket, om de gör den bedömningen, kunna skylta längs vägen så att trafik över 60 ton inte får köra under vissa tider. Den möjligheten finns, säger Hans Östh, utredare på Transportstyrelsen.

I den dispens som utfärdats ställs krav att lastbilarna ska färdas med minst 4 minuters avstånd från varandra för att vägen ska återhämta sig. Sedan framhävs att miljövinster i form av minskat utsläpp görs genom att färre men tyngre bilar får köra längs vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om