Oklart om fler samebyar följer Girjas efter domen

Om fler samebyar tänker följa i Girjas fotspår efter domen som avgjorde förvaltningsrätten till jakt och fiske är ännu oklart. Svenska sameras riksförbund, SSR, väntar på att regeringen ska ta initiativ.

Det är ännu oklart om fler samebyar kommer att följa Girjas och kräva förvaltningsrätt över jakt och fiske. Laevas och Gabna samebyar i Kiruna kommun planerar att ta upp frågan för diskussion.

Det är ännu oklart om fler samebyar kommer att följa Girjas och kräva förvaltningsrätt över jakt och fiske. Laevas och Gabna samebyar i Kiruna kommun planerar att ta upp frågan för diskussion.

Foto: Emma Eriksson

Kiruna2020-05-07 10:30

I januari slog Högsta domstolen fast att det är Girjas sameby som har rätt att upplåta jakt och fiske på samebyns område, inte staten. Frågan är nu om fler samebyar kommer att slå in på samma linje. 
– I första hand är vårt läge nu att avvakta och se vad regeringen gör och tänker agera i frågan. Men det betyder inte att det kan finnas enskilda samebyar som väljer att gå vidare, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist hos SSR.
Hon tror domen väckte många funderingar hos övriga samebyar.  
– Men om man har gått vidare eller inte är svårt för mig att uttala mig om. Även om jag visste det så skulle jag inte säga det, för jag tycker att det måste vara upp till varje by. 

Jenny Wik Karlsson tror att många samebyar också funderar på om regeringen kommer att titta på en politisk lösning. 
– Det kan ju också vara så att regeringen inte alls väljer att gå vidare med frågan i någon större utsträckning och då kan man hamna i ett nytt läge. Men det är lite av ett vakuum just nu där jag tror att man avvaktar och ser utvecklingen. 

Om fler samebyar skulle vilja lyfta frågan om förvaltningsrätt till jakt- och fiske så är det flera saker som skulle avgöra utgången. 
– Du ska ha haft ett historiskt bruk och ingen annan rättighetsinnehavare som kan göra anspråk. Det ser lite olika ut, men domen säger att förhållandena i Norrbotten, Västerbotten i alla fall kan vara likartade. Men det är inte så att du kan gå med domen rakt till en Tingsrätt och säga "ge oss samma rätt". 
Girjasprocessen tog 14 år. Jenny Wik Karlsson tror inte att det skulle handla om lika långa processer en andra gång. Hon har svårt att tänka sig att det kommer upp till HD igen.
– Nu är det här bara spekulationer, men staten kan ju också välja att förlika, att inte processa. 

Laevas sameby planerar att diskutera frågan, men på grund av coronapandemin så har alla möten blivit uppskjutna. 
– Ja, vi måste ta upp det, det är en given sak, vi måste diskutera när det har kommit en så stor dom. Vi ligger lågt och ser vad som händer. Staten kanske gör något innan vi hinner, säger Per-Erik Stenberg, ordförande. 
Också Gabna sameby hade tänkt ta upp frågan på kommande medlemsmöte.
– Vi måste ju föra en diskussion i framtiden, men det finns ingen tidsplanering, säger ordförande Thomas Svonni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!