Ökat tryck på reningsverk i Riksgränsen

Kiruna kommun kan tvingas bygga ut reningsverk och avloppshantering i Riksgränsen.
Orsaken är turistanläggningens expansion ? fler antal bäddar kräver större VA-kapacitet.

KIRUNA2004-04-08 06:30
Som Kuriren tidigare berättat vill Riksgränsens ägare, Strömma Turism och sjöfart, expandera verksamheten i Kirunafjällen. Enligt den masterplan som tagits fram planeras en utbyggnad som skulle ge ytterligare 1.300 bäddar i området. Tanken är att byggandet ska komma i gång under sommaren 2005.<br>Men fler övernattande turister i Riksgränsen ställer också ökade krav på den kommunala vattenförsörjningen och det kommunala avloppssystemet. Redan i dag balanserar kapaciteten på gränsen till vad det klarar av.<br> ? Volymen har ökat otroligt mycket de senaste tre åren. Under högsäsong är det precis att vi klarar av dricksvatten och avlopp, säger Ronny Klippmark, chef för VA-avdelningen på Tekniska verken i Kiruna AB.<br> ? Reningsverket i Katterjåkk är till exempel dimensionerat för att klara ett visst antal bäddar. Blir det fler bäddar måste någonting göras. Men det är förstås en politisk fråga.<br>Peter Henricsson, Riksgränsens VD, är medveten om att den planerade expansionen ställer ökade krav på kommunen.<br> ? Jag har förstått att det måste till något nytt när det gäller vatten och avlopp. Men vi har fått tydliga signaler från kommunen att VA-frågan skulle vara ett mindre problem. Nu gäller det att inte ställa saker mot varandra utan att se möjligheterna.<br>Hur problemet ska lösas är ännu inte klart. På kommunens planerings- och utredningsavdelning väntar man på konkreta besked från Strömma. Avdelningschefen Christer Niva säger:<br> ? Det pågår en dialog och vi väntar på förslag. Men det pågår också en intern process, vi tittar på vad som behöver göras. Vi har slagit i taket kapacitetsmässigt men ännu finns det ingen färdig skrivbordsprodukt om hur en framtida hantering ska gå till.<br>Kuriren sökte i går kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) för en kommentar men lyckades inte nå honom.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om