Politisk oenighet kring miljardaffär - S avgör i frågan

Det har uppstått en spricka i kommunledningen i frågan om att sälja ut delar av Kiruna kraft. Sjukvårdspartiets Sten Nylén säger nej till miljardaffären. Nu är det Socialdemokraterna som kan avgöra frågan.

Sälja eller inte? Det råder politisk oenighet kring försäljningen av värmeverket i Kiruna.

Sälja eller inte? Det råder politisk oenighet kring försäljningen av värmeverket i Kiruna.

Foto: Maria Unga

Kiruna2022-04-18 14:58

I november berättade vi att Polhem Infra, som ägs av AP-fonderna, är intresserade att köpa Kiruna kraft. Sjukvårdspartiets Sten Nylén, vice ordförande i kommunstyrelsen, vill inte sälja ut värmeverket i Kiruna. 

– Jag är emot det. Jag tycker inte att man ska sälja infrastruktur. Jag tog ett exempel, Uppsala sålde sitt kraftvärmeverk för fem år sedan till Vattenfall. Då har man höjt taxorna med 44 procent på den femårsperioden. 

Han tror att försäljning kan komma att kosta för skattebetalarna. 

– I och med att vi har så många offentliga byggnader som skolor, ishallar, stadshuset. Ska de höja energikostnaderna med 44 procent på fem år, ja det blir ingen höjdare för skattebetalarna. 

Nu ligger avgörandet i händerna hos Socialdemokraterna. Den 24 april har partiet medlemsmöte där de ska ställning i frågan.

– Vi har inte fattat något formellt beslut ännu. Vi har begärt in mycket fakta som vi tycker har saknats, det är därför som vi har dröjt i vårat ställningstagande. Det är viktigt att basera beslutet både på fakta och ideologi, det är där vi måste se var vi landar någonstans, säger Mats Taaveniku (S).   

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är positiv till affären. 

– Jag ser att vi skulle ha väldiga möjligheter att kunna stärka kommunens kassa ordentligt och göra någonting bra för Kirunaborna. Men vi kommer inte att gå emot Kirunaborna, finns det en opinion emot det här så kommer vi inte gå emot det. 

Gunnar Selberg tror inte på Sten Nyléns farhågor om höjda taxor vid en utförsäljning. Han tror att det till och med skulle kunna bli tvärtom, lägre taxor. 

– Kommunen har ju en vetorätt när det gäller att reglera priserna, vi kommer att skriva in det i avtalet i sådana fall. På en sådan här verksamhet som ett värmeverk är så är det ju inte så man tjänar pengar, genom att höja priserna. Det är så otroligt stora grundinvesteringar. Det man tjänar pengar på är att få så många som möjligt att ansluta sig och då gäller det att ha attraktiva priser. 

– De gjorde åtta miljoner i vinst senaste året. Om vi skulle ta ut hela vinsten från Kiruna kraft från i fjol, då skulle det ta 100 år att få in lika pengar som vi får om vi säljer 80 procent av Kiruna kraft nu. Vi skulle kunna få in 800 miljoner nu och göra någonting bra. 

Beslutet kommer att fattas i kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!