För ett par år sedan ansökte LKAB om tillstånd för ökad pelletsproduktion i Kiruna. Man ville höja taket från 14,8 till 16,2 miljoner ton per år. I oktober 2015 avslog mark- och miljödomstolen den ansökan. Förenklat menade domstolen att LKAB:s grundtillstånd för verksamheten i Kiruna, från 1976 och 2005, behövde omprövas.
Den saken höll inte LKAB med om. Man överklagade mark- och miljödomstolens beslut - och under förra året hamnade ärendet tillslut hos Högsta domstolen (HD). Stefan Romedahl, produktionsdirektör för LKAB:s norra division, berättar för tidningen att inte heller HD kommer att pröva ärendet.
LKAB har fått tänka om. Nu jobbar man med en ansökan om nytt tillstånd för gruv- och förädlingsverksamheten i Kiruna och enligt Stefan Romedahl vill man att det nya tillståndet medger ökad produktion i både gruvan och förädlingsverken.
Att få klart en ansökan av det här slaget, som prövas mot miljöbalken, tar tid. Ett omfattande underlag krävs. Stefan Romedahl hoppas ändå att man kan lämna in ansökan i slutet av året.
– Sedan är det inte vi som styr hur lång tid det här kommer ta att hantera, men vår förhoppning är att vi ska kunna ha ett tillstånd på plats vid årsskiftet 2018 - 2019, säger han.
Kan LKAB få tuffare villkor för verksamheten i Kiruna än idag?– Jo, det finns en risk för det, men vi jobbar hårt med hållbarhetskonceptet för järnmalmsproduktion. Vi vet om att det vi kommer in i förmodligen är tuffare än det vi har idag, men vi ser ingen annan utväg. Sedan gäller det att hitta en rimlighet i de villkor vi får för verksamheten, annars fungerar det inte, säger Stefan Romedahl.
Stör det er att ni inte fick igenom ansökan om pelletsproduktionen? Då hade ni sluppit hela den här tillståndsprocessen.– Nej, nu ska vi göra den här ansökan om en totalprövning av verksamheten, det är vårt mål. Samtidigt är det inte fel att få ett nytt tillstånd på plats som tar över efter de gamla, fortsätter han.
LKAB har bjudit in ett antal myndigheter till samråd i Folkets hus i slutet av mars. I det här skedet är länsstyrelsen en samrådspart, längre fram i processen blir man en motpart.
– Vår roll är att bevaka det allmänna miljöintresset, förklarar länsstyrelsens David Berggård.
Tidningen frågar honom om han tror att LKAB kommer att få tuffare villkor för verksamheten i Kiruna.
– Det är inte så att man skärper kraven bara för att, utan gör individuella bedömningar. Men generellt kan man säga att kraven har skärpts i lag och praxis, säger han.