Nytt system ska göra fjällen säkrare

Hur många lavinolyckor som sker i den svenska fjällvärlden har under en lång tid varit höjt i dunkel. Men ett nytt system för incidentrapportering ska nu förhoppningsvis hjälpa till med att få fram ett svar på frågan.

Nya tjänsten. På Lavinprognosernas hemsida kan man välja att anonymt fylla i en rapport.

Nya tjänsten. På Lavinprognosernas hemsida kan man välja att anonymt fylla i en rapport.

Foto: Mattias Fredriksson

Kiruna2017-01-22 17:30

– Det är ett sätt att på längre sikt föra statistik hur många laviner som sker i svenska fjällen, säger Per-Olov Wikberg, projektledare för Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Det var under vintern 2015 som Naturvårdsverket, på regeringens uppdrag, etablerade programmet Lavinprognoser för svenska fjällen. Förra året genomförde man en preliminär genomgång av antalet laviner. Då kunde man dokumentera tolv stycken allvarliga tillbud genom uppgifter fån observatörer, media och andra källor.

Och sedan den nya rapporttjänsten lanserades har man i år har vi hittills kunnat bekräfta tre lavinincidenter. En i Åre, en utanför Hemavan, och en Funäsdalsfjällen.

– Vi vet väldigt lite om hur många lavinolyckor som sker i Sverige. Väldigt många av olyckorna rapporteras inte, och ska man föra statistik om laviner i svenska fjällen behöver vi veta om de allvarligare tillbuden.

Vad räknas till allvarligare tillbud?

– Ett allvarligare tillbud är om en person tillexempel dras med av en lavin. Eller när man sätter igång en större lavin när man kör skoter eller åker skidor. Det är den formen av tillbud vi vill fånga upp

Varför är det först nu som man vill samla in den här informationen?

– Det kan verka uppseendeväckande att vi inte har fört den här dokumentationen tidigare. Det finns tillexempel liftanläggningar där man dokumenterat olyckor. Men då har man inte dokumenterat lavinolyckor utanför anläggningarna.

Den nya rapporteringstjänsten finns tillgänglig på Lavinprognosernas hemsida, där man också kan välja att anonymt fylla i en rapport.

– Många personer skäms att man har varit med om laviner. Därför erbjuder vi möjligheten att man kan vara anonym. En annan målgrupp är också skoteråkare. Det finns exempel där man kör skoter i regleringsområden där friåkning är förbjuden, och då vill man inte rapportera in om varit med om lavinolycka, säger Per-Olov Wikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!