Som vi berättat tidigare har kommunfullmäktige i Kirunas beslut om namnbytet överklagats av en privatperson till förvaltningsrätten. Fullmäktiges ordförande Kenneth Stålnacke bedömer att beslutet kommer att rivas upp. Det har att göra med att de tog beslutet som en extrapunkt på sammanträdet, trots att Peter Alex (Fi) ifrågasatte att inte tjänstepersoner först tittat närmare på konsekvenserna av namnbytet.
– Vi var alla överens om att ta upp en extra punkt men då framgick det inte riktigt vad innehållet i den var. När ärendet kom upp i slutet så tyckte jag att vi inte skulle ta ett sånt beslut på uppstuds utan beredning, säger Peter Alex.
Han ville veta mer om vad det innebär när alla på gatan måste byta adress och vilka register som påverkas.
– Det är inte bara att byta namn på en gata så jag sa att vi skulle ta det till kommunstyrelsen. Sedan föll det. Jag har inte reserverat mig mot beslutet som togs heller, men jag tror att det räcker för att det inte ska anses vara ett konsensusbeslut, säger Peter Alex.
Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Selberg (C) berättar att ett nytt beslut togs på kommunstyrelsens sammanträde den 5 december. Han menar att det ska ses som ett helt nytt beslut där man medvetet valt att inte nämna det tidigare beslutet i kommunfullmäktige.
– Jag kan inte tänka mig att det inte skulle vara giltigt eftersom kommunstyrelsen har delegation på att namnsätta gator. Men skulle det nu vara någonting så blir beslutet oavsett så här i slutändan. Jag skäms för Kiruna litegrann för även om det bara är en enskild individ som överklagat det här så blir det som en världsnyhet, säger Gunnar Selberg.
Får kommunstyrelsen fatta ett beslut som redan tagits i fullmäktige?
– Jag har svårt att se att man inte skulle kunna göra det.
Blivande kommunalrådet Mats Taaveniku (S) är inte lika övertygad. Han tror mer på att de tvingas avvakta förvaltningsrättens avgörande och att de sedan får ta beslutet den "rätta vägen", med beredning i kommunstyrelsens arbetsutskott, förslag i kommunstyrelsen och beslut i fullmäktige.
– Jag tror inte att det är så enkelt utan man måste följa gängse gång som vi har i kommunen. Man kan bara beklaga fördröjningen, men det blir en bra lärdom för oss politiker, säger Mats Taaveniku.
Får skyltarna sitta uppe så länge?
– Ingen aning.