Under Kirunas kommunfullmäktige på måndagen kom det mesta att handla om Kiruna kommuns nya riktning. I ett samverkansdokument som antagits av Kirunacentern, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna stakas kommunledningens ambitioner ut. Bland byggandet av 150 fritidshustomter, 500 heltidsstuderande 2026 ryms en hel del andra idéer. Så som slopandet av rätten till heltid.
– Vi ska inte anställa mer folk än vad vi behöver. De som har heltidstjänster kommer såklart ha kvar sina heltidstjänster. Vi måste förhålla oss till LAS. Om vi behöver anställa någon ny nu fungerar rätten till heltid som en broms. Om någon behöver en halvtid så måste de anställa en heltid och har inte ekonomi för det.
– Det ska inte vara en självklar rätt för den anställde att kräva en heltid.
Varför inte?
– Därför att det blir för dyrt för skattebetalarna. Vi har en överkostnad på 250-300 miljoner kronor i kommunen.
Hur mycket av den kostnaden beror på heltid?
– Det vet jag inte. Men vi måste hitta de här pengarna och spara in. Mitt ansvar är att förvalta skattebetalarnas pengar.
Kirunas befolkning minskade med 124 personer under 2018. Under de kommande 15 åren vill Selbergs kommunledning att kommunen växa till 26 000 personer. 25 första året, sedan 50, 75, 100 och så vidare.
Vad ska få 350 personer att flytta till Kiruna år 2033?
– Bostäder, möjligheter att leva nära naturen, fritidshus nära naturen. En stark arbetsmarknad, växande branscher inte minst inom rymden men också turismen.
Bland målen omnämndes ingen inriktning för kommunens fortsatta klimatarbete eller jämställdhet.
Varför har ni inte tagit upp begrepp som klimat?
– Vi styr inte över klimatet, klart att vi kan dra vårt strå till stacken och tänka lite mer miljöperspektiv när det gäller koldioxid. Men vi bestämmer inte utsläppsnivåerna på bilar eller hur mycket industrierna får släppa ut.
Jämställdhet?
– Nämen alltså nä. Det är väl bara så självklart...
Är det så självklart? Om jämställdhet var självklart skulle inte FI finnas.
– Nämen, ah vad ska jag säga? Vad är det man borde skriva om jämställdhet då?
Den frågan ska ju du som har makten kunna svara på.
– Jag tror så här: Jämställdheten växer fram vid köksbordet när man är liten. När man hör mamma och pappa prata. Det är så mycket hemifrån vilka värderingar man har.
Har inte kommunen möjlighet att skicka signaler rörande jämställdhet?
– Mycket, mycket små.
I talarstolen uttrycktes dock att styrdokumentet, som fick utstå en del kritik av oppositionen, är ett levande dokument.
– Vi har medvetet valt det vi formulerat i dokumentet, men vi har inte medvetet valt bort det vi inte formulerat, säger Gunnar Selberg.
Kiruna nya sjukhus ska bli Malmfältens sjukhus, sjukhuset ska få fler specialiseringar och BB samt kirurgi ska öppna igen. På kommunfullmäktige påpekades av kommunledningen att eftersom samma partier (sans KD) styr i regionledningen som i Kiruna så är dörren öppen till regionen.
Vad menar ni med att Kiruna nya sjukhus ska bli Malmfältens sjukhus?
– Det handlar om att funktionerna för det gemensamma sjukhuset i Malmfälten hamnar i första hand i Kiruna
Hur ser ni på påverkan av Gällivare sjukhus?
– Klart det kommer att påverka Gällivare, men nu har man flyttat allt till Gällivare. Vi öppnar ändå för att resonera detta. Vi har chansen nu att göra om och göra rätt. Nu har vi 43 000 kvadratmeter sjukhus i Kiruna och den resursen ska bli kvar i Kiruna.