Nya procentspärren kan fälla småpartierna

I Kiruna sitter hela 12 partier med i fullmäktige, men vid det stundade valet riskerar flera att åka ut. Med den nya småpartispärren måste partierna få minst två procent av rösterna för att komma in eller sitta kvar.

Christine Brännvall (FI) oroar sig inte över den nya småpartispärren på minst två procent av kommunens röster för att komma in i fullmäktige. "Vi har fått så himla bra respons under hela valrörelsen", säger hon.

Christine Brännvall (FI) oroar sig inte över den nya småpartispärren på minst två procent av kommunens röster för att komma in i fullmäktige. "Vi har fått så himla bra respons under hela valrörelsen", säger hon.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-09-04 20:52

Den nya spärren infördes 2015 och innebär att mandaten i fullmäktige fördelas mellan partier som fått minst två procent av rösterna i kommuner med en valkrets. För större kommuner med flera valkretsar gäller tre procent.

Vid valet 2014 låg hela fyra partier under två procent. I botten låg Folkpartiet liberalerna med 1,18 procent av röstena. De kämpar nu för att ta sig in i fullmäktige.

– Vi har gott hopp om att det kommer att bli så. Vi vill verka för de frågor vi har profilerat oss i. Den viktiga frågan för oss är att lagen om valfrihet i omsorgen, LOV, införs i Kiruna kommun, säger Margareta Törnblom.

Hon tror att en småpartispärr kan vara bra för fullmäktige.

– Det kan vara bra att begränsa något så att det inte blir en urholkning, det kan bli väldigt många små partier som kommer in.

Feministiskt initiativ har idag ett mandat i fullmäktige och sitter med i kommunledningen. Vid förra valet fick partiet, som då var nybildat i Kiruna, 1,67 procent av rösterna, vilket inte skulle räcka idag. Men Christine Brännvall oroar sig inte över spärren.

– Vi har fått så himla bra respons under hela valrörelsen. Framförallt i sociala medier har vi ett enormt stöd.

Christine Brännvall menar att politiken i Kiruna länge varit ensidig och räknar upp stadsomvandling, markanvändning, fritid och skoter.

– Vi tror att det finns andra värden som kirunaborna bryr sig om också. Det vill säga jämställdhet, hållbarhet, hur man ska göra Kiruna till ett samhälle där alla känner sig välkomna och trygga.

Vårt Kiruna är ett nytt alternativ som bildats av två avhoppare från Miljöpartiet, Per Nilsson och Henry Emmoth. De tror att de kommer att klara spärren.

– Jag tror att möjligheterna är mycket goda. Orsaken är att vi har drivit frågan om att man ska sluta riva Kiruna och att använda energin och de resurser vi har till att bygga upp Kiruna istället, säger Per Nilsson.

– Jag tror att folk vet vilka vi är och vi är faktiskt ett av få partier som fortsätter att driva den politik som vi gick till val på.

Kirunapartiet fick 2,24 procent av rösterna vid förra valet. Efter en nystart och med Kenneth Stålnacke vid rodret är förhoppningarna på fler mandat stora.

– Det skulle förvåna mig jättemycket om inte vi är kvar i fullmäktige, säger Kenneth Stålnacke.

– Vi har gjort en nystart och det känns som att det borde finnas förutsättningar för att öka. Vi har verkligen visat att vi har idéer för framtiden och vad som behöver göras i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om