Ny skateramp ska ge mer liv till Luossavaara

På vintern är det ofta full rulle vid Luossavaara. Men på sommaren har det funnits dåligt med aktiviteter – fram till nu.
– Det här hoppas jag bidrar till mer liv och rörelse, säger Toni Franz, driftansvarig Luossabacken, om skaterampen.

"CURBS". Toni Franz vid en av två "curbs". De ska placeras ut när man lagt ny asfalt i område om ungefär tre veckor.

"CURBS". Toni Franz vid en av två "curbs". De ska placeras ut när man lagt ny asfalt i område om ungefär tre veckor.

Foto: Robert Holmbom

Kiruna2013-07-16 06:00

En skateramp i betong samt två "curbs", liggande betongpelare, placerades ut vid Luossabackens parkering förra veckan. Det är början på vad som ska bli en skatepark i området.

– Tidigare har det varit lite dött på aktiviteter här på somrarna, det här hoppas jag bidrar till mer liv och rörelse, säger Toni Franz, driftansvarig för Luossabacken.

Men det var inte självklart att skaterampen skulle hamna i Luossavaara. Kommunen kollade på olika ställen i Kiruna, bland annat Järnvägsparken, Parkskolan och Bolagsskolan. Inget utav platserna kändes idealt för rampen.

– Men sedan kom ett inspel från rullklubben Myggan att vi skulle sätta den vid Luossa och det tyckte vi var en jättebra idé, säger Toni Franz.

Pontus Zandelin, ordförande för rullklubben Myggan, tycker att placeringen gör att Luossavaara blir en knytpunkt för extremsporter.

– Många cyklar downhill nerför backen i dag och rampen är väldigt mångsidig, den tål att man cyklar i den och använder kickbikes, säger han.

Om tre-fyra veckor kommer området kring rampen att asfalteras för att man ska kunna "grinda", glida med undersidan av brädan, på de så kallade "curbsen", som just nu är oanvändbara.

– Det här är bara första steget i skateparken, säger Pontus Zandelin.

Något som Toni Franz instämmer i.

– Vad jag förstår kan vi köpa fler saker eftersom. Kommunen har nog inte råd med något mer i år men nästa år finns det säkert pengar mer till skateparken, säger han.

Skaterampen, "curbsen" och asfalteringen kommer kosta kommunen kring 500 000 kronor. Men förutom skaterampen hoppas Toni Franz att även andra aktiviteter som, tidigare nämnda, downhill-åkningen ska utvecklas.

– Vi har tankar på att få igång liftburen cykling i backen och det verkar finnas ett stort intresse för det. Vi ska testköra liftarna för cykel i augusti och med hjälp av ideella krafter bygga banor, kanske börja med en eller två leder, säger Toni Franz som även skulle vilja se en servering under sommaren vid Luossabacken.

Skateparker

Består oftast av olika delar som ramper, räcken, quarterpipes och "curbs". De kan vara byggda i trä eller betong, även om det senare har blivit mer vanligt på senare år för att det inte kräver underhåll. Det går att använda skateboards såväl som BMX-cyklar, inlines (typ av rullskridsko) och kickbikes i skateparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!