Ny rekordvinst för LKAB under första kvartalet

Jämn och hög produktion i en fortsatt gynnsam marknad. Så beskriver LKAB i bolagets delårsrapport första kvartalet 2021 som gav en vinst på över sju miljarder kronor. En ökning med hela 124 procent.

LKAB går igenom ett pengaregn under 2021. Gruvbolaget har på torsdagen rapporterat ett nytt rekordresutat för första kvartalet.

LKAB går igenom ett pengaregn under 2021. Gruvbolaget har på torsdagen rapporterat ett nytt rekordresutat för första kvartalet.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-04-22 14:11

LKAB rapporterar att nettoomsättningen för årets första kvartal, Q1, ökade med 52 procent jämfört med motsvarande period förra året. Den uppgick till över 12,2 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade med 124 procent till 7,1 miljarder kronor.

Det är en historisk hög nivå för LKAB.

– Det som förklarar det här är i huvudsak är väldigt goda marknadsvillkor. Vi har haft en mycket hög prisnivå under första kvartalet 2021 som har gjort att vi kommit upp till de här resultatnivåerna, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.  

Produktionen av järnmalmsprodukter var under första kvartalet 7,4 miljoner ton vilket var detsamma som samma period året innan. Däremot sjönk leveranserna av järnmalmsprodukter, 6,9 miljoner ton under Q1 2021 jämfört med Q1 2020 då den var 7,3 miljoner ton.

– Vi har något lägre leveransvolymer i år jämfört med i fjol beroende på att vi hade ett lager vi kunde leverera av i fjol, säger Jan Moström.  

Både nettoomsättningen och rörelseresultatet påverkades av höga nivåer för spotpriset på järnmalm och premien för pellets, men motverkades något av en lägre dollarkurs, enligt LKAB.

Jan Moström uppger att produktionen och leveranserna fortsatt är på en hög nivå.

– Under fjolåret var det framför allt Kina som drog väldigt hårt. Stålproduktionen sjönk globalt, framför allt i Europa och Nordamerika, med undantag av Kina. Vad vi ser nu är att volymer på global nivå med Kina på en ganska hög nivå samtidigt som vi har fått tillbaka stålproduktionen i Europa och andra marknader vilket gör att efterfrågan på järnmalm är väldigt hög, säger Jan Moström.  

Kommer den här höga prissättningen att hålla i sig?

– Det är svårt att säga. Det är en volatil marknad där efterfrågan och utbud styr priserna ganska hårt. Det som förmodligen kommer att styra det här ganska hårt är i vilken omfattning den efterfrågeökning vi ser, i våra hemmamarknader, Europa och för den delen Nordamerika och Mellanöstern, är uthållig eller är det någon form av lagerjusteringar. Om efterfrågan på stålprodukter kommer att vara fortsatt stark så betyder det att den är mer uthållig. Om det är en lagerjustering som gör att efterfrågan mattas av under året får vi en prisnedgång, säger Jan Moström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!