På onsdag i nästa vecka inleder miljööverdomstolen förhandlingar i Svappavaara. Naturvårdsverket har överklagat miljödomstolens beslut att ge LKAB tillstånd att öppna en ny gruva, Gruvberget i Svappavaara. Naturvårdsverket anser att den befintliga anläggningen i Svappavaara borde ha ingått i prövningen, inte bara den nya gruvdriften, eftersom det finns ett tydligt tekniskt och miljömässigt samband mellan anläggningarna.
LKAB, länsstyrelsen och miljödomstolen ansåg att man kan pröva den nya gruvan för sig.
- Nej, det går inte att göra så för då får man inte veta den totala miljöpåverkan, säger juristen Åsa Wiklund Fredström på naturvårdsverket.
Gruvberget kan innebära ökade utsläpp till vattendrag, mer damm och stoft i luften, ökade utsläpp av kväveoxider på grund av fler transporter och mer buller för dem som bor i närheten. Eftersom den sammantagna effekten inte är prövad av miljödomstolen så finns det inte heller några beslut om vilka försiktighetsåtgärder som krävs för att undvika eventuella skador, påtalar Åsa Wiklund Fredström.
Naturvårdsverket begär att miljööverdomstolen ska undanröja miljödomstolens dom och avvisa ansökan från gruvbolaget. Skulle Naturvårdsverket få rätt så är LKAB tillbaka på ruta ett.
- LKAB får börja om från början och ta fram en ansökan för resten av anläggningen. Det gällande tillståndet är från 1976, säger Åsa Wiklund Fredström.
- Skulle det värsta inträffa blir vi tvungna att stoppa verksamheten vid Gruvberget, säger Per-Erik Lindvall, teknik- och affärsutvecklingschef vid LKAB.
100 anställda vid LKAB och dess entreprenadföretag skulle drabbas. Om tillståndsprövningen drar ut på tiden finns risken att konjunkturen vänder och att gruvan aldrig öppnas igen påpekar Lindvall. Ansökan om Gruvberget tog 22 månader för miljödomstolen att behandla.
100 jobb hotade
- Det här är ett vågspel med arbetstillfällen och utvecklingen i bygden, säger Per-Erik Lindvall.
Tomas Nilsson, ordförande för IF Metall Malmfälten, är orolig för jobben. Han delar Lindvalls farhågor att en ny tillståndsprövning kan innebära att gruvan aldrig öppnas igen. Tomas Nilsson är kritisk mot Naturvårdsverkets överklagande.
- Det handlar inte om miljön utan om en byråkratisk process, säger Tomas Nilsson.