Nu har lägenheterna för de som har rätt till ersättningsboende fyllts i tre kvarter i Kiruna nya centrum. Under veckan är det dags att fasa ut lägenheter till de som anmält intresse och står i Kirunabostäders bostadskö. Man börjar med tvåorna. Just idag visas en tvåa i kvarter nio.
– Vi har haft 47 stycken tvåor som legat ute för uthyrning. De har legat ute en vecka för intresseanmälan. Vi har ungefär ett 50-tal intresseanmälningar på varje lägenhet, säger Amanda Stålnacke som är marknadschef hos kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder.
Elva stycken av lägenheterna har ungdomsförtur, det vill säga de mellan 18 och 24 år. Intresset har varit stort från målgruppen.
– Vi har fler ungdomar som söker på de här lägenheterna än vanliga lägenheter som de har förtur på. Vi ligger på nästan 48 intresseanmälningar. Det är fler ungdomar som söker de som de har fått förtur på, säger Stålnacke.
Det skiljer något mellan tvåorna i storlek, den minsta mäter 40,2 kvadratmeter och den största 56,9 kvadrat. Hyresnivån ligger på mellan drygt 5 727 och 6 937 kronor i månaden.
– Den här tvåan kostar, exakt, 6 915 kronor och den är på 56,6 kvadratmeter.
Vad får man för pengarna som hyresgäst?
– Värme och vatten ingår ju med eget elabonnemang, så det är driftskostnaderna, säger Amanda Stålnacke.
– Det finns varmgarage längst ner. Ett orangeri och pergola finns på innergården. Där håller vi på och tittar på hur vi ska lägga upp det. Vi har våra kvartersvärdar som ska kolla på det. Innergårdarna kommer bli jättefina. Där finns även lekutrustning och sittytor.
– Vi får ju se med årstiderna också. Hur det kommer att se ut med växter och växtlighet och hur innegårdarna kommer att nyttjas, säger fastighetschefen Ulrika Niia.
De tre kvarteren rymmer olika antal lägenheter. Men i samtliga finns bastu, flera tvättstugor och innergårdar. Innergårdarna är upphöjda och inramade av huskropparna. Ett nytt koncept för Kiruna.
– Det är det första projektet här med en innergård som är upphöjd som jag känner till. De jag har pratat med tycker att det är positivt. Barnen kan leka i en trygg miljö. Det finns utrymmen för att sitta också, säger förvaltaren Stefan Björnström.
– När man byggde ville man maximera exploateringsgraden på kvarteret och då har man egentligen inget annat val än att lösa uteplatsen på innergård på det här sättet för att få stadsmässiga kvaliteter, säger Kristoffer Johansson, projektledare bygg.
Hur håller ni efter snön på innergårdarna, det kan driva en del i Kiruna?
– Gångstråken ska vara uppvärmda med fjärrvärme. Vi hoppas att det underlättar för vår personal att hålla rent och att det är halksäkert på vintern, men vi vet inte än, säger Stefan Björnström.
Drygt 23 000 personer står i bostadskön hos Kirunabostäder. Det är lika många som bor i hela Kiruna kommun.
– Alla 23 000 söker inte aktivt. Många har det som en form av försäkring om man skulle få ändrade bostadsförhållanden. Tidigare, när vi lagt ut förstahandskontrakt på Lombolo exempelvis, har vi haft 200-250 aktivt sökande. Det ska bli spännande att se söktrycket här. Hur stort intresset är, säger Amanda Stålnacke.
Vad leder den statistiken till?
– Då får vi kika på efterfrågan. Hur mycket mer måste vi bygga?