Här packas Kiruna nya centrum upp

Det är inte varje dag man flyttar en stad. De kommande två veckorna får anställda på LKAB lite annorlunda arbetsuppgifter när nästan 40 butiker flyttar ner till Kirunas nya stadskärna. "Vi försöker se till att allt går ihop, från smått till stort".

Joel Ahlquist (projektledare), Sofia Lindqvist, Henrik Johansson och Malin Fors, alla anställda på LKAB, är i full gång med flyttarbetet.

Joel Ahlquist (projektledare), Sofia Lindqvist, Henrik Johansson och Malin Fors, alla anställda på LKAB, är i full gång med flyttarbetet.

Foto: Linn Lindblom Pääjärvi

Kiruna2022-08-19 09:43

I dagarna pågår inflyttning av butiker i Kirunas nya stadskärna för fullt. Anställda på LKAB får agera flyttpersonal och göra allt från att guida en lastbil till rätt lastkaj till att bära in kartonger med varor i butikslokalerna.

– Vi har haft ett antal workshops där vi har försökt reda ut hur de här veckorna kan genomföras och scenarior som kan tänkas uppstå under de här flyttdagarna, säger Joel Ahlquist, LKAB:s projektledare för stadsomvandlingen.

Det är en intensiv flyttperiod fram till invigningen den 1-3 september. Nästan alla butiker i nuvarande centrum flyttar samtidigt. Joel Ahlquist beskriver det som en plåsterteknik.

– Vi river av plåstret och flyttar allt på en gång, istället för att flytta till exempel några butiker åt gången under en längre period. Att göra så hade inte varit en hållbar lösning. Nu kan vi ha en ordentlig invigning när alla butiker är på plats, säger Joel Ahlquist.

Hälsokraft har flyttat in i gallerian Åttan. De har kommit en bra bit på väg i uppackningsarbetet. Butiksägare Anette Taavo är imponerad av arkitekternas arbete med den nya lokalen.

– Det är ruskigt hur bra de har förstått våra önskemål. De har verkligen snappat upp allt, säger hon.

Flyttstöket innebär att butikerna kommer att behöva ha stängt under en tid. 

– LKAB ersätter butikerna för den förlorade inkomsten som de här flyttveckorna medför. Vi har avtal med varje enskild butik och ersätter dem, både för arbetet med flytten och för inkomsttappet under de här veckorna. Det är ingen som ska gå back på det här, säger Joel Ahlquist. 

Johanna Lindgren Ringholt är butiksägare i klädbutiken Centrum JW Lindgren. Hon håller som bäst på att packa upp kläder och inredning när Norr Media tittar in.

– Idag kom våra gamla möbler hit. Nu känns det som att butikens själ är på plats. 

Hon säger att hon är nöjd med butikens nya lokal. Det finns fördelar med att ha butiken i en galleria, tror hon.

– Vi är vana vid att våra besökare vet vilken typ av butik Centrum är. Vi har kanske missat potentiella kunder som haft förutfattade meningar om vad vi är för butik, och därför inte vågat sig in. Vi ska nog vara öppna för att nya människor kan hitta till oss nu, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!