Nu finns kinesisk markstation på Esrange

Esrange läge ger unika möjligheter att samla in information från satelliter som passerar både Nord- och Sydpolen under ett varv runt jorden. Det här har Kina tagit fasta på – för ett par dagar sedan invigdes nämligen en kinesisk markstation på rymdbasen.

INFORMATION. Så här kan en markstation se ut.

INFORMATION. Så här kan en markstation se ut.

Foto: Lennart Jönsson

KIRUNA2016-12-19 18:00

På Esrange, som ligger runt 4,5 mil från Kiruna tätort, finns omkring 30 så kallade markstationer som tar emot information om jorden från satelliter. Enligt rymdbasens platschef, Lennart Poromaa, är den nya markstationen en kinesisk tillverkning.

Kinesisk media rapporterar att det här den första markstationen i sitt slag som etablerats utanför landets gränser. Det kan Lennart Poromaa emellertid inte bekräfta.

Kina är som bekant ingen demokrati. Lennart Poromaa berättar att det finns regler för vilka typer av samarbeten som är lämpliga och inte och att man har förhållit sig dessa inför beslutet att låta Kina etablera markstationen här.

– Vi är ju statligt ägda och följer förstås alla rekommendationer vi får. Sedan finns det många olika användningsområden, mycket handlar om att titta på jorden och väder, säger han.

Vet ni säkert vad de använder informationen till?

– Jag vill inte gå in exakt på hur vi kontrollerar det, men vi har ganska bra koll på vad informationen används till, hur och när.

Är det positivt att Kina ville ha en markstation just här?

– Ja, man har ofta fördelar när man tittar på polära satelliter. För den typen av satellitbanor är det egentligen vi och Svalbard som har marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om