Nu är det högsäsong för fjällräddningen

Fjällräddningen får allt mer att göra. Redan i maj var antalet insatser dubbelt fler än året innan. Och sommar innebär högsäsong. "Vi har haft en tre, fyra räddningar på kort tid bara på Kebnekaise", säger Stefan källström, fjällräddningen.

Snö. Den snörika vintern och långa, kalla våren gör att det fortfarande ligger kvar snö till fjälls. "Det ökar riskerna för de som förväntar sig torra, fina leder", säger Stefan Källström, ansvarig för fjällräddningen i Norrbotten.

Snö. Den snörika vintern och långa, kalla våren gör att det fortfarande ligger kvar snö till fjälls. "Det ökar riskerna för de som förväntar sig torra, fina leder", säger Stefan Källström, ansvarig för fjällräddningen i Norrbotten.

Foto: Emma Eriksson

Kiruna2017-07-12 20:23

Fördelat på året så har fjällräddningen ungefär en tredjedel av räddningarna på vintern och två tredjedelar på sommarhalvåret.

Stefan Källström, ansvarig för fjällräddningen i Norrbotten, har tagit fram statistik för vintersäsongen från första januari fram till 20 maj.

– Då ligger vi på en fördubbling av antalet vinterräddningar jämfört med motsvarande period förra året. Så vi ser en klar ökning av antalet räddningar och vad det då beror på kan man ju misstänka är ökad turism, säger han.

Nu har sommarsäsongen kommit igång, även om en snörik vinter och lång och kall vår gör att det fortfarande finns mycket snö kvar. För bara några veckor sedan gick det fortfarande att köra skoter i Ritsemområdet.

– Det betyder ju att det är enorma snömängder och även isarna låg fortfarande tjocka på sjöarna där uppe för bara några veckor sedan. Det vittnar om en väldigt snörik vinter och långsam avsmältning. Och det ökar ju riskerna för de som förväntar sig torra, fina leder till fjälls. Det lär vara både snö kvar fortfarande och blött, säger Stefan Källström.

Utslaget på hela året så är det i Kirunafjällen som de flesta räddningsuppdragen finns, på fjällanläggningarna i Abisko, Björkliden och Riksgränsen och lederna i och omkring de områdena. Men även Arjeplogsfjällen sticker ut i statistiken.

– Här ser vi den procentuellt sett största ökningen för det här året, det är mer än en fördubbling av antalet uppdrag jämfört med förra året. Det betyder att någonting har hänt i Arjeplogsfjällen när det gäller turismen där, om det då är fler bokningar på fjällanläggningarna där av någon orsak vet jag inte, men ju mer folk som rör sig desto mer får fjällräddningen att göra, så är det, säger Stefan Källström.

Han misstänker att marknadsföringen av Sverige utomlands kanske börjar ge resultat.

– Det är bara en ren spekulation från min sida, men någonting har ju hänt med turismen när vi ser en sådan våldsam ökning i antalet räddningsuppdrag.

Stefan Källström vill påminna folk om att noga tänka sig för innan de ger sig ut i fjällvärlden.

– Man kan inte gå ut med en dagryggsäck långt upp på fjället bara för att SMHI har sagt att det ska bli soligt väder, det räcker inte.

Tips till dig som ska fjällvandra:

– Var ordentligt förberedd! Studera terrängen, lederna och området som du ska vistas i.

– Ha med dig navigationsmedel, gärna en handhållen GPS med rätt kartor och strömförsörjning. Glöm inte karta och kompass ifall elektroniken lägger av.

– Mat, vatten, extra kläder och vindsäck för att undvika att hamna i ett nödläge för att vädret slår om.

– Lämna noggranna färdmeddelanden!

– Läs Fjällsäkerhetsrådets rekommendationer.

Källa: Stefan Källström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!