Videon är inte längre tillgänglig
Norrtågs premiärår gick inte som tåget. Under flera månaders tid fick tågresorna ersättas med buss och flera gånger ställdes de in helt och hållet. Mycket berodde på att tågen helt enkelt inte klarade vintern.
Nu har en rad åtgärder vidtagits, något som de hoppas ska förbättra utsikterna inför den långa vintern. Fler tåg, en avisningsanläggning i Notviken i stället för bara den i Umeå och framförallt mer erfarenhet av de nya tågen.
– Både verkstäderna och vi själva har lärt oss en hel del om hur de fungerar och vad som behöver göras, säger Björn Nilsson, vd för Botniatåg som är den operatör som kör åt Norrtåg.
Tågen har förstärkts
Att isolera och täta områden där det annars yr in snö som smälter är några av åtgärderna som har vidtagits sedan förra vintern. Fortfarande finns dock problemet med att tågen går sönder vid viltpåkörningar men där arbetar man på en lösning.
– Det är så att vintern här uppe i Norr- och Västerbotten är tuffare än i södra Sverige. Det bygger på is på ett annat sätt och det innebär att man måste se över det som är känsligt för kyla och kanske isolera lite mer på ledningar, säger Björn Nilsson.
Vågar du lova att ni blir bättre än förra vintern?
– Bättre än förra vintern är jag rätt övertygad om att det blir men sedan kan jag inte svara på vad som händer nu under vägen men vi gör vad vi kan för att få det här att fungera bra, säger Björn Nilsson.
Förberedda på vinter
Ulla Juntti är forskare på järnvägstekniskt centrum vid LTU och hon har studerat de vinterrelaterade problemen. Hon tror att Trafikverket och operatörerna är bättre förberedda i år men att det fortfarande finns saker att förbättra.
– Anläggningar och fordon är inte tillräckligt robust dimensionerade för att klara vinterklimatet. Alla komponenter behöver förbättras med avseende på vinterförmåga, säger Ulla Juntti.