Nordnorges gods hänger på Kiruna

De två senaste veckorna har 90 procent av Nordnorges godstrafik gått via Kirunas nya bangård. Ett eldprov kan tyckas, men allt har hittills klaffat och nu hoppas Kiruna cargo att knyta till sig norska kunder.

NATTJOBB. Martin Fredriksson, platschef Kiruna cargo, har det som mest stressigt kring klockan 02.00 fram till 03.30 när ankommande godståg kommer.

NATTJOBB. Martin Fredriksson, platschef Kiruna cargo, har det som mest stressigt kring klockan 02.00 fram till 03.30 när ankommande godståg kommer.

Foto: Robert Holmbom

Kiruna2013-07-20 06:00

Fredagen den femte juli stod Kirunas nya godsbangård klar och redan på söndagen började de norska tågen anlända. En ombyggnation av Narviks bangård har gjort att 90 procent av Nordnorges förnödenheter från Oslo tvingas ta vägen via Kiruna och vidare i lastbilar. Och vice versa med till exempel Nordnorges fisk som ska till resten av Norge. Så kommer det fortsätta fram till tisdag då Narviks bangård är klar.

– Vi hoppas att vi ska få en fungerande godsterminal i Kiruna, där vi kan köra kombitrafik. Vi vill skapa förutsättningar att ta godset från väg till järnväg, säger Martin Fredriksson, platschef på Kiruna cargo.

Och hittills verkar det mesta ha gått enligt planen för den nya godsbangården som är belägen på baksidan av Kirunavaara.

– Hittills har det fungerat jättebra, tåg och lastbilar har kommit och blivit omlastade i tid. Det är extra mycket arbete de här veckorna, men vi har hjälp av de norska förarna som är sysslolösa när bangården är stängd i Narvik, säger Martin Fredriksson.

En av de många norrmännen på plats i Kiruna är terminalarbetaren Øystein Raunholm.

– Allt har funkat perfekt och det har inte varit några problem alls. De har väldigt bra förutsättningar här sedan har vi fått visa rent praktiskt hur man till exempel ska lasta av och på, säger han.

Det har funkat så pass bra att Martin Fredriksson och Kiruna Cargo hoppas få sig en bit av norska marknaden.

– Nu står ju kunderna lite bakom häcken och kollar hur det här fungerar. Det är främst från Tromsö och österut, det som kallas Öst-Finnmark, som skulle kunna frakta från Kiruna istället och då vinner kunderna uppemot ett dygn i transporttid, säger han.

Norske kollegan, eller konkurrenten, Øystein Raunholm håller med om att just kunder från Öst-Finnmark skulle tjäna på den lösningen.

– De skulle spara tid men resten av Nordnorge tjänar på att få sitt gods från Narvik, så jag ser det mer som ett komplement, säger den norske terminalarbetaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om