Nio månaders väntan på fel benprotes
Efter flera månaders väntan fick han till slut sin nya benprotes. Men det visade sig att den inte passade. Kirunabon Leif Dolck är inte nöjd med den ortopedtekniska verksamheten i länet.
Amputera benen
Norrbottens-Kuriren har tidigare i somras berättat om Leif Dolck som har varit tvungen att amputera båda benen på grund av en svårartad diabetes och som sedan flera år tillbaka använder benproteser.
Han var då upprörd över att ha varit tvungen att vänta på en ny benprotes i flera månader. Den gamla protesen skavde så sår bildades på huden.
Passade inte
För tre veckor sedan var den nya benprotesen klar och Leif Dolck åkte till den ortopedtekniska avdelningen i Gällivare.
Väl där visade det sig att protesen inte passade som den skulle. Han är också missnöjd med att det tog sådan lång tid att försöka justera felet, två timmar i stället för cirka en halvtimme som det brukar ta.
- Jag kom inte ner i den. Då kapade man bort några centimeter av protesen och den kom på plats. Men den blev inte bra visade det sig när jag kom hem, den glappade hela tiden. Som det är nu törs jag inte använda benet, den ger inte tillräckligt stöd och jag är rädd att ramla i golvet, säger han.
Klar i höst
Därför använder han de gamla proteserna och den nya står undanställd i lägenheten. En ny protes till det andra benet har också gjutits och ska vara klar någon gång i höst.
Han har hört av sig till den ortopedtekniska avdelningen i Gällivare, angående protesen som inte passar, men inte hört något från dem.
Leif Dolck är inte nöjd med rutinerna och tycker att det var bättre tidigare, innan landstinget tog över. Sedan 1 januari 2006 bedrivs den ortopedtekniska verksamheten i landstingets regi. Innan dess bedrevs den i privat regi.
Vänta i veckor
- Det hade varit bättre om de hade justerat eventuella fel på avgjutningen direkt i Gällivare innan de skickat den till Sunderbyn. Nu måste man vänta i flera veckor ytterligare om det visar sig att den inte passar.
- Förr var det enklare, nu krävs remiss för allt, säger han.
På den ortopedtekniska avdelningen i Gällivare tycker man att det fungerar bättre och bättre.
- I början var jag pessimistisk till förändringarna, men nu tycker jag att det fungerar jättebra, säger Kajsa Josefsson, tekniker vid ortopedtekniska avdelningen i Gällivare.
- Det är inte lätt att få en benprotes att passa direkt. Det är bara för honom att höra av sig till oss och komma hit så fixar vi det på en gång, säger hon.
Kuriren har försökt att nå enhetschef Tomas Ögren under måndagen utan att lyckas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!