Inte ens en 200 kvadratkilometer stor ullfilt kan rädda världens glaciärer. Snarare vill Oskar Kihlborg visa att glaciärerna riskerar att försvinna till följd av ett varmare klimat. Det handlar om ett slags första hjälpen, HLR, på glaciär. Ullfilten isolerar, kapslar in kylan och hindrar glaciärisen från att smälta. Åtminstone ett litet tag.
– Att täcka delar av glaciärerna med ullfiltar är ett visuellt projekt för att visa vad som händer med dem. Det är ingen nyhet att de smälter på sommaren och växer till sig på vintern. Men smältningen har aldrig skett i så snabb takt som den gör nu, säger Oskar Kihlborg.
Oskar Kihlborg kallar sig äventyrare. I maj 1990 blev han, tillsammans med Mikael Reuterswärd, den första svensken att nå Mount Everests topp. När han arbetade som guide på Kilimanjaro i östra Afrika kunde han med egna ögon se hur glaciärerna uppe på berget smälte och blev mindre och mindre för varje år.
– Jag tänkte att självklart bidrar jag till att glaciärerna smälter när turisterna jag guidar flyger upp till Kilimanjaro. Då bestämde jag mig för att sluta med det arbetet.
När han kom hem till Sverige började han fundera på hur de svenska glaciärerna skulle kunna räddas. I franska Chamonix hade han sett hur delar av alpglaciärerna täcktes med presenningar. Ull var bättre, resonerade han, eftersom det till skillnad från plast är ett fossilfritt naturmaterial. År 2021 gjordes första försöket på en del av Helagsglaciären. År 2022 upprepades projektet, för första gången med Björlings glaciär inkluderat.
–Ullen vi använder nu är hundra procent svensk. Den skulle ha kastats om inte vi använt den, säger han.
I april 2023 var det återigen dags. Oskar Kihlborg och de andra som arbetar med projektet skulle bo i tält och ägna dagarna åt att rulla ut och fästa ullfiltarna. Men det ovanligt varma vårvädret och vindarna på upp till 39 meter per sekund gjorde att projektet fick avbrytas. Ullfiltarna fick flygas upp med helikopter den sista biten till Björlings glaciär och lämnas kvar där i väntan på ett nytt försök.
– Vårt mål är att inte använda fossila transporter. Nu går inte det alla gånger. Det skar i hjärtat och gjorde ont i hela kroppen men vi var tvungna att flyga upp dem de sista hundra metrarna eftersom de inte kunde ligga kvar på storglaciären, säger Oskar Kihlborg.
Det andra försöket i juni 2023 gick betydligt bättre. Ullfiltarna har varit på plats i en dryg månad och hittills bevarat en meter glaciär. Filtarna rullas ut och sys ihop. Sedan används säckar fyllda med sten för att tynga ner och hålla filtarna på plats. I september, när Kebnekaise fjällstation stänger för säsongen, åker Oskar Kihlborg och hans team och hämtar ner dem.
Vad har projektet fått för reaktioner?
– Det är lite blandat. Första året var det några som undrade vad det skulle vara bra för. De tänkte att det vore bättre att skattepengarna går till något annat, men det här projektet finansieras helt privat. I det stora hela har det varit överväldigande positiva reaktioner. Glaciärer väcker mycket känslor. De berör människor, säger Oskar Kihlborg.