Nu kan gåtan med Hjalmar Lundbohms grav lösas

Kirunas grundare och första gruvdisponent Hjalmar Lundbohm har gravsatts två gånger. Snart flyttas hans viloplats igen – nära hundra år efter hans död. Men gravens innehåll har varit en gåta. I höstas gjordes en markskanning.

Hjalmar Lundbohms kista anländer till Kiruna i en specialbyggd tågvagn för att jordfästas. 12 april 1926.

Hjalmar Lundbohms kista anländer till Kiruna i en specialbyggd tågvagn för att jordfästas. 12 april 1926.

Foto: Fotograf okänd/Järnvägsmuseet

Kiruna2023-01-25 05:05

Av de flera tusen gravar som ska flyttas inom några år så finns en enda där den döde är jordfäst. Det är Hjalmar Lundbohms grav som ligger bredvid Kiruna kyrka. Det är åtminstone andra gången som Lundbohms viloplats omlokaliseras. 

– Mina efterforskningar visar att han var gravsatt åtminstone en gång före. Han flyttades innan han begravdes invid Kiruna kyrka. Klart står i allafall att han har varit synnerligen mobil efter sin död, säger forskaren Roger Marjavaara, Umeå universitet, som intresserat sig för och bedriver forskning kring Kirunas flytt av gravsatta.

Hjalmar Lundbohm var geologen och industrimannen som brukar omnämnas Kirunas grundare. Han föddes 1855 i Dalsland, avlade examen vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg 1877 och blev ordinarie anställd vid SGU, Sveriges geologiska undersökningar, tio år senare. 1889 kom han till Lappland första gången och uppdraget var att undersöka apatitförekomsterna i norra Sverige och geologiska förutsättningar i Kirunavaara och Luossavaara. 

I februari 1900 blev han LKAB:s första disponent och Kiruna fick sitt ortsnamn under samma år.

Hjalmar Lundbohm ska ha jordfästs vid två tillfällen efter sin död. Enligt källor så jordfästes han under en begravningsakt den 10 april 1926 i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Därefter transporterades kistan vidare till Kiruna dit den anlände med en specialbyggd järnvägsvagn den 12 april. Gravsättningsakten hölls i en fullsatt Kiruna kyrka.

Men det har spekulerats kring om Hjalmar Lundbohms kvarlevor verkligen finns i Kiruna. 

– Det är oklart om hans kvarlevor finns där. Det verkar inte vara helt säkert, säger forskaren Roger Marjavaara. 

Inte heller på Kiruna pastorat vet man riktigt säkert om Hjalmar Lundbohms grav är en "äkta" grav.

– Vi vet ingenting. Vi har inga papper på det. Det finns anteckningar om att han är begravd men det är inte vederlagt. Det där tittar LKAB på och vår kyrkoherde är inblandad, säger kyrkogårdschefen vid Kiruna pastorat, Göran Stålnacke.

Fakta behövs för att kunna planera och genomföra flytt av både Kiruna kyrka, klockstapel och Hjalmar Lundbohms grav. Fram tills i höstas så visste man inte vad som finns i marken under gravstenen. Men nu har LKAB:s samhällsomvandlingsenhet låtit göra en markskanning av graven. 

– Vi har kommit fram till med hjälp av markradar var graven ligger. Bredd, höjd och djup och sådant då vi har kunnat konstatera att det är en betongomslutning som finns därnere, säger Joel Ahlquist, projektledare för bland annat kyrkoflytten.

Vad betyder det för framtida processer att det är en betongomslutning som ni hittat?

– Det är egentligen inte mer komplicerat än att man gräver upp och har förberett den nya platsen och gravsätter. Allt ska göras på rätt sätt enligt lagstiftning. Det är en rad tillstånd som ska till. Det är ännu inte planerat hur själva flyttningen ska ske men det kommer att bli en respektfull förflyttning. 

En början är att konstatera att det finns någonting därnere?

– Jajemen.

Men kan ni också konstatera att kvarlevor av Hjalmar Lundbohm är där i?

– Man får inte så exakta data med markradarn eftersom att vi har mycket magnetit i marken som stör ut utrustningen. Han är i graven vad jag vet i alla fall. Jag har inte nåtts av något som säger annat, säger Joel Ahlquist. 

Hjalmar Lundbohm

Hjalmar Lundbohm jordfästes under en begravningsakt den 10 april 1926 i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Därefter transporterades kistan vidare till Kiruna dit den anlände med en specialbyggd järnvägsvagn den 12 april. 

Lundbohm har på senare tid blivit omstridd. Hans bidrag till rasbiologiforskningen i Sverige har diskuterats. Samtidigt var Lundbohm en anhängare av "Lapp-ska-vara-lapp"-falangen. Han bidrog samtidigt till bland annat utgivning av samisk litteratur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!