Högre järnmalmspriser och pelletspremier (premien är det pris bolaget kan lägga till på järnmalmspriset för att de tillverkar pellets) än motsvarande period förra året har gjort att LKAB kunder presentera en vinst på 1,2 miljarder kronor för årets andra kvartal. Detta visar bolagets delårsrapport som presenterades under tisdagen.
– Givet de förutsättningar vi har var det ett väntat resultat. Vi har en bra kombination nu för andra kvartalet trots att vi har haft en prissänkning från första kvartalet är det relativt sett goda priser, även om vi ser att det har sjunkit ordentligt, säger Jan Moström.
LÄS MER: Här är LKAB:s miljardresultat
Arbetet med att effektivisera och öka produktionen inom ramen för redan genomförda investeringar fortlöper enligt bolaget. Effektiviseringar ska ske, men enligt Moström rör det sig inte om några nedskärningar eller uppsägningar.
Däremot produceras det för mycket av järnmalmsfines, järnmalm i finpudrig form, i världen vilket pressar priserna och därmed även LKAB:s lönsamhet.
– Överproduktionen påverkar oss då basen för våra produkter är priset på fines som definieras av tillgång och efterfrågan. Våra marginaler bygger på en effektiv produktion, det innebär att vi producerar fullt ut i våra anläggningar, har högförädlade produkter och på det pelletspremien, säger Moström.
LÄS MER: LKAB om att överproduktion är ett problem
Det framgår även att 84 procent av bolagets leveranser under perioden bestod av järnmalmspellets, en produkt det nu är hög efterfrågan på. LKAB:s strategi är sedan tidigare att maximera pelletsproduktionen vilket bolaget kommer att fortsätta med.
LÄS MER: Efterfrågan på järnmalmspellets ökar
Den ökade efterfrågan på pellets beror enligt Moström på att en av deras största konkurrenter försvann samt högre konjunktur inom stålindustrin.
– Den sjöburna järnmalmsmarknaden är ganska liten med drygt 100-130 miljoner ton av en järnmalmsmarknad på totalt två miljarder ton. Vad som hände för två år sedan var att en av våra konkurrenter råkade ut för en olycka. De stod för ungefär 25-30 procent av den marknaden och slogs ut, säger Jan Moström.