Klockan klämtar – värdefulla husens framtid oviss

Tiden rinner snart ut för Gamla brandstationen och Gamla sjukstugan. En omvälvande upptäckt har gjorts och nu är ägarskapet oklart. I alla fall för Kiruna kommun. Kommunens köp blev aldrig undertecknat och köpesumman förblev obetald. "Vi kan inte flytta lokaler vi inte äger", säger Stig Torneus.

Runt om rivs byggnader för fullt. Kvar i området finns förutom den Gamla sjukstugan också Gamla brandstationen och kyrkan.

Runt om rivs byggnader för fullt. Kvar i området finns förutom den Gamla sjukstugan också Gamla brandstationen och kyrkan.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-11-23 06:03

På nyårsafton är ödet beseglat för husen i kyrkbacken, Gamla brandstationen och Gamla sjukstugan. I skrivande stund råder ingen klarhet i vad som händer med byggnaderna som är kulturhistoriskt värdefulla och som räknas till några av gamla Kirunas viktigaste.

– Det är jätteviktiga byggnader båda två. De har höga kulturhistoriska värden. De är tänkta att flyttas på grund av att de är viktiga för riksintresset för kulturmiljö, att det inte ska ta så mycket skada. De är också uppskattade av Kirunaborna, säger Clara Nyström, kommunantikvarie.

Byggnadernas nya placeringar är utpekade. Gamla brandstationen ska stå i stadsparken, eller "Kirunas central park", som den kommit att benämnas. Gamla sjukstugan får sin placering i kvarteret bredvid. Fortsatt ska de alltså utgöra en kulturhistorisk miljö i anslutning till kyrkan.

undefined
Gamla brandstationen och i bakgrunden Kiruna kyrka som ska flyttas 2025 enligt planen.

– Det blir egentligen mot kyrkotomten så det blir en utökning av stadsparken och det här gröna rummet som vi planerat för, säger Clara Nyström.

Byggnaderna ingick i det tidiga GP2-avtalet, det stora avtalet som tecknades 2014 mellan Kiruna kommun och LKAB och som omfattade alla byggnader i centrum. Senare ville kommunen köpa tillbaka sjukstugan och brandstationen.

– De här två byggnaderna ingick inte i några bestämmelser om flytt av byggnader. Så därför ville kommunen köpa tillbaka dem och var överens med LKAB om det. Mot en liten penning och mot att kommunen ombesörjer flytten av dem, säger Stig Torneus som jobbar som strateg vid kommunledningsförvaltningen.

undefined
Clara Nyström, kommunantikvarie Kiruna kommun, är oroad över framtiden för Gamla brandstationen och grannen Gamla sjukstugan.

Ett politiskt beslut togs hösten 2020 om att avsätta 50 miljoner kronor för flytten av byggnaderna. Beslutet togs utifrån en övertygelse om att kommunen ägde byggnaderna. Avtalet blev underlag för planeringsprocessen och kostnadsberäkningar för framtida flyttprocess. Men det visade sig att underskrifter fattas på avtalet.

– Det avtalet blev av någon anledning aldrig underskrivet så köpet har aldrig genomförts. Nu äger LKAB byggnaderna och marken. Kommunen har inte köpt tillbaka dem. Kommunen kan ju inte åberopa det här avtalet som inte finns på papper, säger Stig Torneus.

En symbolisk summa på 10 000 kronor per byggnad var man överens om.

– Ett återköp skulle ha gjorts men avtalet finns inte så då gäller inte återköpet. Kommunen skulle lösa tillbaka de två lokalerna mot att vi ombesörjde rivning eller flytt av dem, säger Stig Torneus.

undefined
Runt om rivs byggnader för fullt. Kvar i området finns förutom den Gamla sjukstugan också Gamla brandstationen och kyrkan.

När politikerna tog beslutet om budgeten för flytten av lokalerna så utgick man från att de var i kommunens ägo.

– Vi förutsatte att kommunen ägde lokalerna. I samband med att projektet skulle planeras började vi söka köpebrevet och undersökte om vi betalt pengarna som LKAB ville ha. Vi undersökte avtalet och det visade sig att det aldrig blev underskrivet. Varför det inte skrevs under vet jag inte, säger Stig Torneus.

Situationen är underlig.

– Jag blev också förvånad. Jag har länge gått och trott att allting är klart med att kommunen köper tillbaka lokalerna och vi har avsatt totalt 50 miljoner för flytten av lokalerna. Men vi kan inte flytta lokaler som vi inte äger, säger Stig Torneus.

Nya kommunledningen har ännu inte givit tjänstemännen besked om vilken ambition man har kring flytten av byggnaderna.

– Nu är vi i limbo och i en osäkerhet kring deras framtid. En konsult är upphandlad som har tittat på vad en eventuell flyttkostnad skulle bli. Jag vet ju att kommunantikvarien med flera tycker att de här är värda att bevara. Men det är ju naturligtvis en ekonomisk fråga för kommunen i slutändan, säger Stig Torneus.

undefined
Gamla sjukstugan, eller Centralgården som den också hetat, är närmsta granne med rivningsområdet idag.

För LKAB råder det tidspress. Byggnaderna riskerar att påverka den detaljerade och långsiktiga planering som man har. Gamla sjukstugan står i vägen för kyrkans planerade flytt. Joel Ahlquist är projektledare för avvecklingen hos LKAB Samhällsomvandling.

– LKAB äger byggnaderna sen 2014 och kommunen har ett hyresavtal med LKAB som sträcker sig till 2024-12-31. Från LKAB:s sida har vi försökt nå en uppgörelse där de återköper byggnaderna för liten slant men tyvärr har vi inte lyckats få i land denna ännu. Det finns flera anledningar till detta men först och främst väntar vi på beslut om kommunen ska flytta dessa eller inte. Beslut ska komma oss till handa innan årsskiftet är det sagt, säger han.

undefined
Gamla sjukstugan står kvar. Framtiden är oviss liksom för grannen Gamla brandstationen.

Det är nu upp till kommunledningen att välja väg och ambitioner för de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna.

– Om kommunen väljer att inte flytta byggnaderna kommer LKAB att riva dem. Det finns tyvärr inte tid för annat i denna långdragna fråga, konstaterar Joel Ahlquist, LKAB Samhällsomvandling.

Kommunantikvarien Clara Nyström är frustrerad över situationen som har uppstått.

– Vi har/hade avtalet och inom det hade vi en inriktning hur dessa skulle hanteras. 2019 togs beslutet om flytt och vi blev nöjda. Vi upplevde att det mesta var klart.

Hur tänker du när allt visat sig vara oklart?

– Det är såklart en jättestress. Man undrar hur det här ska sluta. Man vet att gruvan kommer närmare och man vet att vi måste köra på. Det kommer att bli tight. Vi måste veta kostnaderna, iordningställa de nya platserna, tiden det tar att flytta. Så det är mycket att lösa, säger Clara Nyström.

undefined
Gamla brandstationen är en av de byggnader i Kiruna som har högt kulturhistoriskt värde. Enligt kommunantikvarien Clara Nyström var allt planerat och en ny placering utpekad. Nu vilar allt i limbo.
Mer om byggnaderna

"Gamla brandstationen":

Stod färdig 1910. Användes fram till 1994. 
Arkitekt var Gustaf Wickman, som även ritat Kiruna kyrka och klockstapeln bredvid. 

"Gamla sjukstugan" eller "Centralgården":

Gamla sjukstugan uppfördes 1900 som en arbetarbostad men användes från 1902 som sjukstuga. Fick under 1920-talet sin slutgiltiga form. Byggnaden användes som sjukhus och BB fram till 1950-talet. 

Källa: Kiruna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!