- Vår målsättning är att få bort allt farligt avfall från hushållssoporna till 2010, berättar Marika Tammert Finn, projektledare miljö vid Tekniska verken.
- Barnen är en jätteviktig målgrupp, de är väldigt mottagliga och engagerade. Vi har blivit extremt inspirerade av deras funderingar och visioner.
Kalas och miljö
Efter fyra deluppdrag var det på tisdagen dags för Jakten på det farliga avfallets stora final. Som sig bör på en festlig avslutning präglades dagen av ballonger, korvätning och lekar. Men därutöver fick eleverna också pröva sina nyfunna miljökunskaper, bland annat i en sopsorteringsstafett.
Brett miljötänkande
Från Tekniska verkens sida hoppas man att barnens medverkan i avfallsjakten ska resultera i ett brett miljötänkande.
- Värmeverket har stränga krav och alla måste bidra, säger Marika Tammert Finn.
- Vi lever i ett konsumtionssamhälle men vi måste spara på resurserna. Att återvinna sparar energi och i ett större perspektiv hänger det ihop med klimatet. Det handlar helt enkelt om att vara lite schysst mot kommande generationer.
En av de klasser som tagit sig till Kiruna för att deltaga i avslutningsarrangemanget var årskurs fyra från Kuttainen skola. När Kuriren ber om bra återvinningstips svarar Jenny Funck:
- Man ska inte lägga batterier i brännbara sopor.
Margit Valkeapää bekräftar svaret:
- Nej, och man ska inte heller slänga batterier i naturen.
Vad har ni lärt er av Jakten på det farliga avfallet?
- Hur man sorterar sopor för att inte förstöra naturen, säger Lisa Puonu.
Kuttainen skola årskurs fyra vill också skicka en tackhälsning till alla dem som läste deras broschyr och besvarade deras enkäter under en av deltävlingarna. Resultatet var så pass framgångsrikt att de vann första pris för delmomentet, 1.000 kronor till klasskassan.