Flera vetenskapliga studier visar att den arktiska miljön inte är så ren och oförstörd som man skulle kunna tro.
Både människor och djur har höga halter av miljöfarliga ämnen i sina kroppar, trots att de lever långt ifrån industrier och mångmiljonstäder.
Det här berättade Lars-Otto Reisersen om vid ett seminarium i Kiruna. Han är generalsekreterare för Amap, en av arbetsgrupperna inom Arktiska rådet.
Högt blodtryck
På Färöarna upptäckte man att barn fick högt blodtryck och problem med finmotoriken om deras mammor åt valkött mer än tre gånger
i veckan. Skadorna som barnen fick var bestående.
I Tjukotka i östra Sibirien har forskarna sett ett samband mellan förekomsten av diabetes och halten av PCB
i människornas blod.
Miljögifter som PCB och kvicksilver förs till Arktis med vindarna, floderna och med havsströmmarna.
De tas upp av plankton
och förs vidare och koncentreras i näringskedjan. De arktiska urfolkens livsstil, där man äter mycket valkött, säl och fisk förklarar varför de är mer exponerade för miljögifter än andra människor.
De vetenskapliga resultaten som Amap har fört fram har bidragit till att det nu finns internationella överenskommelser, som Stockholmskonventionen, som reglerar användningen av de mest skadliga organiska miljögifterna.
I augusti väntas Minamata-konventionen om kvicksilver undertecknas.
Vad hoppas du att mötet i Kiruna ska resultera i?
- Vi får hoppas att de gör något åt försurningen av haven. Arktis är ett sårbart område. Det är viktigt att Arktiska rådet visar globalt ledarskap, säger Lars-Otto Reiersen, generalsekreterare för Amap.
En internationell grupp av forskare har undersökt försurningen av Arktiska oceanen. Försurningen av haven beror på de ökade utsläppen av koldioxid.
Forskarna varnar för att de marina ekosystemen kommer att förändras när havsvattnet blir surare.
Både det kommersiella fisket och det traditionella fisket som urfolken bedriver kommer att påverkas.