Miljardaffären blir inte av – S säger nej

Det blir ingen försäljning av Kiruna kraft och värmeverket i Kiruna. Socialdemokraterna har också beslutat sig för att säga nej till miljardaffären.

Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill inte sälja värmeverket i Kiruna och miljardaffären ser därför inte ut att bli av.

Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill inte sälja värmeverket i Kiruna och miljardaffären ser därför inte ut att bli av.

Foto: Maria Unga

Kiruna2022-04-26 17:00

Under ett medlemsmöte fattade Socialdemokraterna enhälligt beslutet att säga nej till en försäljning. 

– Vi har kommit fram till att det inte ska säljas. Det finns många anledningar. Först och främst så finns det inte några bra motiv, förutom ett eventuellt överskott som kan bli av försäljningen. Vi tror att det är bättre att fortsätta samarbetet med LKAB när det gäller energiförsörjningen och se på vilket sätt vi kan utveckla det, säger Mats Taaveniku (S). 

Trots en prislapp på 1,1 miljarder menar han att vinsten från en försäljning är en blygsam summa i slutändan som inte kommer att räcka långt i ett läge där Kiruna ska växa i befolkning. 

– Lågt räknat så handlar det om 3–4 miljarder som kommunen måste investera för att vi ska klara av den här stora expansionen som är, och det klarar vi inte av. Vi ska inte behöva sälja infrastruktur för att finansiera det vi behöver, vi tycker att staten ska ta på sig ett större ansvar, säger Mats Taaveniku. 

Han tycker också att tajmingen är dålig. 

– Att sälja ett energibolag i dagens läge när energifrågan kommer att vara den mest viktiga frågan i framtiden och dessutom tappa inflytande över ett sådant bolag, det är bättre att behålla det. 

Sedan tidigare har Sjukvårdspartiets Sten Nylén gått ut och sagt nej till en försäljning. Han är rädd för en jätteökning av taxorna. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) håller inte med. 

– Dels så skulle kommunen ha en vetorätt angående priserna. En sådan här verksamhet som har sådana enorma stordriftsfördelar tjänar inte pengar på att höja priserna. 

– Sedan finns det en annan viktig sak. Det är mindre än hälften av Kirunaborna som har fjärrvärme. Ska då kommunen hålla nere priserna för några Kirunabor, är det inte bättre att försöka få ut värdet av ett sådant här bolag och göra något som gynnar alla Kirunabor? 

Gunnar Selberg hoppades att Polhem Infra, som ägs av AP fonderna, skulle ha kunnat bidra med att bygga upp ett energicentrum med forskning. Det är något som Taaveniku vill satsa på ändå. 

– Det är en fråga som vi kommer att öppna för att göra satsningar tillsammans med LKAB, näringslivet i Kiruna och högskolor. Förutsättningen för det är inte att sälja ett energibolag, det är något som vi behöver göra ändå.

Selberg kommer inte att gå vidare med frågan om försäljning. 

– Vi släpper det nu, det finns ingen anledning att gå vidare med det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!