Migrationsverket ändrar inte beslutet

Beslutet är fattat, familjen ska lämna landet. Deras skäl har prövats flera gånger och enligt Migrationsverket är det ingen fara för familjens säkerhet i hemlandet.

KIRUNA2006-07-12 06:00
Den 30 juni fick de sitt avvisningsbeslut. Familjen som kom från Turkiet till Sverige 2002 skulle i måndags få det muntliga beskedet på Migrationsverket i Kiruna. Det var då som mannen tog det drastiska beslutet att hota med att tända på sig själv. Men Migrationsverket står fast vid sitt beslut.
- Vi har redan utrett familjen och ärendet har lämnats över till polisen. Deras skäl för att inte åka tillbaka har prövats av oss, säger Lousie Utter vid Migrationsverkets presstjänst i Norrköping.
- Den här familjen har fått beslut i flera omgångar. Även utlänningsnämnden har prövat fallet, säger pressansvarig Marie Andersson vid Migrationsverket.

Berättar om sin situation
Mer specifika uppgifter om familjens situation kan inte Migrationsverket lämna ut på grund av sekretesslagen.
När människor kommer för att få asyl får de berätta om sin situation i hemlandet. Vad de sagt tas sedan med i beräknande av Migrationsverket. Det görs också en undersökning av läget i landet för att påvisa att det personen sagt är sannolikt. Med hjälp av till exempel svenska ambassaden, organisationer som Amnesty och Röda Korset och egna kontroller skapas en bild av hur läget är i området personen kommer ifrån.
- Vi försöker få en sån komplett kunskap som möjligt, säger Marie Andersson.
Hon ger ett exempel.
- Om en person säger sig vara utsatt för risker på grund av att ha medverkat i en demonstration i hemlandet vid ett visst datum kan vi kolla det. Vi ber då exempelvis svenska ambassaden att kontrollera om det verkligen har förekommit en demonstration.

Välgrundad fruktan
I enlighet med Genevekonventionen som anger de rättigheter och förmåner ett land är skyldigt att ge flyktingar, måste det finnas "en välgrundad fruktan för förföljelse" i hemlandet för att personen ska få stanna. I detta fall bedöms det alltså inte vara så.
- Om det är risk för dödsstraff i hemlandet får vi inte skicka dom dit. I det här fallet har vi alltså bedömt att det inte finns risk för det, säger Marie Andersson.
- Det som återstår är att se om det finns några hinder för verkställan av avvisningen. Till exempel om någon av dom är allvarligt sjuk eller liknande, säger Louise Utter.
Annars måste de lämna landet?
- Ja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om