Mer ekologisk skolmat

Kunskapen om ekologisk mat är allmänt dålig enligt Marianne Mågård, chef för skolmåltider inom Kiruna kommun. I Kiruna är det dessutom väldigt annorlunda mot söderut. Det finns nämligen knappt något jordbruk.

BANANER OCH KAFFE. Ja, om du vill göra något enkelt som ändå har stor betydelse så är det bananer och kaffe du ska välja ekologiskt, säger Eva Fröman, ekomatcentrum. Marianne Mågård (till höger), kommunens kostchef instämmer.

BANANER OCH KAFFE. Ja, om du vill göra något enkelt som ändå har stor betydelse så är det bananer och kaffe du ska välja ekologiskt, säger Eva Fröman, ekomatcentrum. Marianne Mågård (till höger), kommunens kostchef instämmer.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2010-11-03 06:00
Ökad kunskap om ekologiska livsmedel är viktigt för personalen som lagar skolmaten. Därför bjöds en föreläsare in för att berätta om hur man på bästa sätt kan använda sig av ekologiska livsmedel i storkök.Marianne Mågård vill öka kunskapen bland sina anställda. Syftet är att personalen ska lära sig om de ekologiska livsmedlen och sedan sprida kunskapen vidare till eleverna, som sedan delar med sig till andra. På kursen fick deltagarna dels ha teori men även prova på att laga ekologisk mat.- Min strävan är att öka andelen ekologiska livsmedel. Redan nu är 15 procent av
inköpsvärdet ekologiskt. Jag vill gärna försöka öka den
andelen, säger Marianne Mågård.I skolmåltiderna är det mjölken, köttfärsen och pannkakorna som är ekologiska. Inom övriga kommunen är också kaffet av ekologisk sort. Skillnad i norr
Kursledaren är Eva Fröman från Ekomatcentrum i Sigtuna. I måndags höll hon en föreläsning om ekologisk mat och hur vi ska få en mer hållbar konsumtion och produktion av livsmedel. Där fick hon en del intressanta synpunkter.- Här uppe är det avstånd, det är helt annorlunda när man talar om ekologiskt och närproducerat. Närproducerat för folk här uppe blir produkter från Tornedalen, Kalix eller Överkalix. Det är en väldig skillnad mot söderut där det finns gårdar runt om att referera till, säger hon.Gör skillnad
Den ekologiska maten är lite dyrare än vanlig mat. Fördelarna är att det ska vara fritt från bekämpningsmedel, innehålla mindre tillsatser och att djuren på de ekologiska gårdarna har det bättre. För att få en jämförelse på priset kan det sägas att en liter ekologisk mjölk kostar ungefär en krona mer per liter jämfört med vanlig mjölk. Enligt Eva Fröman kan man göra stor skillnad för miljön genom att välja ekologiska alternativ i stället.- Vill man göra störst skillnad ska man köpa ekologiska bananer och ekologiskt kaffe, då påverkar man mest. Vi i Sverige dricker mest kaffe och äter mest bananer per invånare och då kan vi göra stor skillnad, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!