Stadhustaket måste lappas igen – 500 hål redan lappade

Det läckande stadshustaket är en svår nöt att knäcka för branschfolket. 500 hål har hittills lappats och nu väntar ytterligare läcksökning. Vi hängde med kommundirektören upp på taket en regnig dag. "Det är ett lapptäcke, tyvärr", säger Johan Bergstad.

Stadshusets tak med vatten som samlas vid regn och snö. Taket är som ett lapptäcke av lagningar efter snart fem år. Det är snart slutbesiktning och  kommundirektören hoppas på att taket byts ut.

Stadshusets tak med vatten som samlas vid regn och snö. Taket är som ett lapptäcke av lagningar efter snart fem år. Det är snart slutbesiktning och kommundirektören hoppas på att taket byts ut.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-05-18 06:05

Stadshuset Kristallen är en arbetsplats för många och fungerar som ett stadshus ska. Nästan. Taket är fortfarande problembarnet. Trots flera hundra undersökningar och mer än 500 lappningar så håller det inte måttet. Varje vår ställs hinkarna fram under våren då taket läcker som ett såll.

– Det är ju väldigt allvarligt eftersom byggnaden blir skadad och det påverkar vår arbetsmiljö för anställda i stadshuset. Vi har en arbetsgrupp som tillsammans med LKAB jobbar med takfrågan. Den har hållit på i flera år nu, säger Johan Bergstad. 

Men det är inte bara på våren som taket läcker. När vi gör intervjun på taket så har det regnat rikligt sedan många timmar.

– Nu regnar det och nu har vi konstaterat att vi har läckage inne i stora hissens schakt. Att vi inte har tätt tak är ju helt uppenbart. Det blir en förnyad läckageundersökning och i juni ska vi göra en femårsbesiktning av huset. Förhoppningsvis kommer man fram till att det är dags att göra något radikalt. Att helt enkelt byta tak, säger Johan Bergstad. 

Femårsbesiktningen är en garantibesiktning eftersom garantitiden löper ut. 

– Garantibesiktningen fastställer ju vem som är skyldig till olika fel i byggnaden. Vi har anlitat en speciell besiktningsman och blir det besiktning på andra delar av byggnaden också, allt från brand till ventilation och el och rubbet, säger Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg vid Kiruna kommun. 

Till hösten är det fem år sedan invigningen. I ett protokoll från ett styrgruppsmöte, 2018, så reserverade sig kommunen i ett tillägg. Arkitekten bakom stadshuset hade nämligen föreslagit en speciell sorts takbeläggning men LKAB valde istället en annan typ av takbeklädnad. Kommunen friskrev sig för eventuella brister som skulle kunna uppstå på grund av materialbytet.

– Det stämmer.  Det brevet skrev före detta kommunjuristen efter ett styrgruppsmöte som vi hade, säger Mörtvik.

Har det dokumentet haft någon betydelse för er del i den här processen?

– Vi har inte nyttjat den skrivningen än. Vi har fått en produkt av LKAB som utbyte till det gamla stadshuset. Vi förväntar oss att byggnaden är ny och hel och inte har hål i taket. Även om det gamla stadshuset hade hål i taket så vill vi ju inte ha det i det nya, säger Gert Mörtvik. 

Är det snart dags att börja peka på skrivelsen?

– Ja, det kan bli så. Vi får se vad som händer. Vi har garantibesiktningen på gång nu. 

Anders Lindberg, LKAB:s presschef menar att både Kiruna kommun och LKAB är kunder och att det inte handlar om beklädnaden utan det kan vara byggnaden i sig som kan vara orsaken. 

– Det är en komplicerad byggnad rent formmässigt. Under årens lopp har man bland annat bytt ut delar av takkonstruktionen, bytt samtliga takavlopp, gått igenom ledningssystemen och reparerat takduken där det upptäckts skador. LKAB rekommenderade ett byte av takduk. Den takduk vi valde gick att få monterad av takläggare i Norrland.Takduken är en premiumprodukt och finns på ett flertal flygplatser, så vår bedömning är att läckorna inte har med takduken i sig att göra, säger han. 

Johan Bergstad menar att besiktningen som snart görs kan innebära att takfrågan löses en gång för alla.

– Förhoppningsvis kommer man fram till att nu är det dags att göra något radikalt, att helt enkelt byta hela taket, säger Bergstad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!